NOUTATI

Ziua Armatei Române: Marcată cu Ceremonii și Expoziție Militară la Târgoviște

Astăzi, orașul Târgoviște își aduce omagiul la Ziua Armatei Române, sărbătorită prin o serie de evenimente remarcabile. Beneficiind de o deschidere festivă la Curtea Domnească, începând cu ora 10:00, s-a desfășurat un grandios ceremonial militar public. Evenimentul a atras nu doar autoritățile publice, dar și militarii din Garnizoana Târgoviște, asociațiile afiliate Ministerului Apărării Naționale și melodioasa Fanfară Militară.

Până la ora 15:00, publicul a avut ocazia să viziteze o expoziție impresionantă de tehnică militară. În plus, atelierele interactive de supraviețuire, aruncarea grenadelor de exercițiu și simulatorul de tragere cu armamentul de infanterie și-au deschis porțile pentru toti participanții, punând o accent deosebit pe educația copiilor în acest sens.

Ziua Armatei României, instituită la data de 1 octombrie 1959 prin Decretul nr. 381, este profund ancorată în semnificație și istoric. Alegerea datei de 25 octombrie nu este întâmplătoare, aceasta rememorând ziua de 25 octombrie 1944. În acea zi, trupele române au reușit să elibereze Transilvania de Nord de sub ocupația germano-maghiară, după Bătălia de la Carei – un moment istoric de mare mândrie națională, alături de care România a avut de suferit pierderea aceastei regiuni în favoarea maghiarilor, urmare a Dictatului de la Viena, pe data de 30 august 1940.

Astfel Ziua Armatei Române a fost marcată la Târgoviște, printr-un spirit de celebrare și rememorare a eroilor noștri militari și a victoriilor importante din istoria noastră militară.