NOUTATI

Voinești, gazda Târgului Tradițional de Sfântul Nicolae – O sărbătoare a autenticității și tradiției în inima Dâmboviței

La umbra tămâioaselor sărbătoriri ale Sfântului Nicolae, inima culturală a Dâmboviței bate ritmic în comuna Voinești, locul unde se desfășoară an de an Târgul Tradițional, un reper pentru patrimoniul rural și ospitalitatea românească. În satul Izvoarele se întrezărește o scenă vibrantă, unde negustori din toate colțurile județului, dar și din vecinătăți, își etalează cu mândrie produsele în adevărate expoziții temporare ale gustului și meșteșugului.

Începând de mâine, locuitorii județului, dar și vizitatorii din zonele apropiate sunt prilejuiți să participe la primul hram al iernii, un eveniment care îmbină tradițiile cu nevoia de autentic. În acest carnaval rustic, cumpărătorii vor avea oportunitatea unică de a traversa o veritabilă piață a diversității.

Fructe și legume proaspăt culese, carne domestică transformată după rețete străvechi, o selecție de brânzeturi cu aromă de libertate, dar și miere de albine culeasă cu dăruire – toate acestea puse la dispoziție de oamenii pământului. Pe lângă aceste comori ale ceea ce se desprinde din natură, se vor găsi și produse artizanale, țesături ce îmbrățișează istoria nevăzută a locului și obiecte sculptate în lemn sau făurite din piele cu acea precizie ce numai mâinile unui meșteșugar le pot însuma.

Într-un vârtej de culoare și îndeletniciri, Târgul Tradițional de Sfântul Nicolae devine o oază de cultură și o poartă spre înțelegerea modului în care comunitatea își menține vii rădăcinile și își prețuiește creatorii.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox și catolic, care își are praznicul în fiecare an, în ziua de 6 decembrie. Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind patronul copiilor, al marinarilor, al brutarilor, al femeilor care își doresc să se căsătorească și al celor care suferă nedreptăți.

Sfântul Nicolae este așteptat cu bucurie de către copii, care își pregătesc ghetuțele curate în seara dinaintea sărbătorii, pentru a primi daruri de la moșul Nicolae. Darurile pot fi dulciuri, fructe, jucării sau chiar o nuielușă, dacă copii nu au fost ascultători în timpul anului.

Sfântul Nicolae este considerat al doilea sfânt creat de Dumnezeu, care stă la dreapta lui Dumnezeu, în cer.

Sfântul Nicolae este, de asemenea, un mare făcător de minuni, care ajută pe cei săraci, pe văduve, pe orfani și pe toți cei aflați în nevoie. Sfântul Nicolae este, de asemenea, ocrotitorul copiilor, fiind primul moș care le aduce acestora cadouri la începutul iernii.

La sate, există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae tinerii să se adune în casele unde vor exersa colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Sfântul Nicolae este invocat și pentru vindecarea bolilor și a rănilor, dar și pentru sprijin în orice situații.

Se crede în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când acesta își scutură barba albă, adică trebuie să ningă. Dacă nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că Sfântul Niculai ar fi rămas tânăr.

Pe 6 decembrie, peste 750.000 de români își sărbătoresc ziua numelui, având numele Nicolae, Nicoleta sau alte variante.

Sfantul Nicolae