NOUTATI

“Vi se pare că este normal să nu plătiți gunoi?” Corneliu Ștefan, președintele CJD, le răspunde celor care îl acuză de impunerea unei taxe abuzive pentru firmele din Dâmbovița.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a ieșit la rampă pentru a contrazice informațiile pe care le-a calificat drept “răuvoitoare, tendențioase și cu conotații politico-electorale” și care vizează noua taxă de salubritate care va fi aplicată firmelor din județ, indiferent de forma juridică.

Corneliu Ștefan a anunțat că va organiza o conferință de presă pentru a clarifica aspectele legate de această măsură, adoptată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, al cărei președinte este, cu acordul tuturor primarilor din Dâmbovița, membri ai Adunării Generale a ADI.

Președintele CJD a dezvăluit că, din cele peste 66.000 de firme înregistrate în județ, doar 2.860 plătesc taxă de salubritate, restul profitând de pubelele destinate locatarilor sau de alte modalități ilegale de evacuare a deșeurilor. El a dat exemplul firmelor cu codul CAEN cu jocuri de noroc, care au 1.100 de puncte de lucru, dar doar patru contracte pentru colectarea gunoiului.

Corneliu Ștefan a susținut că noua taxă este corectă și echitabilă și că va duce la o reducere a costurilor pentru majoritatea firmelor, după ce le-a explicat reprezentanților mediului de afaceri cum se va aplica. El a criticat vehement pe cei care se opun acestei decizii și care nu au plătit niciodată pentru gunoiul produs, deși au cifre de afaceri sau profituri de milioane de euro.

Președintele CJD a mai spus că Dâmbovița are unul dintre cele mai mici prețuri pe tona de deșeuri din România, respectiv 700 de lei, și că această taxă este necesară pentru a asigura o gestionare eficientă și ecologică a deșeurilor în județ.

„Vi se pare că este normal ca tot ceea ce vedeți prin Târgoviște, de la magazinele amplasate la parterele blocurilor, la cele de cartier, să ducă gunoaiele pe domeniul public, în pubelele destinate doar locatarilor, și să nu plătescă gunoi? Eu vă spun că nu este normal.

Este normal ca în Dâmbovița să avem patru firme cu codul CAEN cu jocuri de noroc , cu 1.100 puncte de lucru în județul Dâmbovița, și să fie doar patru contracte pentru colectarea deșeurilor? Eu vă spun că nu este normal. Ar trebui să avem 1.100 de contracte!

Așa cum noi toți, persoane fizice, plătim acasă, este e normal să plătescă și firmele. Și am mai constatat un lucru. Țipă cel mai tare cei care nu au plătit niciodată. Sunt șocat să văd firme cu cifre de afaceri de milioane de euro sau firme cu profit de milioane de euro în 2022-2023, care să fie supărate că plătesc gunoi 4.000 de lei”, a precizat Corneliu Ștefan.