NOUTATI

Venitul minim de incluziune în județul Dâmbovița – condiții și cuantumuri

Începând cu 1 ianuarie 2024, în județul Dâmbovița va fi implementat venitul minim de incluziune (VMI), care înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. VMI se acordă familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate financiară.

Cuantumul VMI se stabilește în funcție de venitul lunar net ajustat al familiei, aplicându-se coeficienți de echivalență. Componentele VMI sunt: ajutorul de incluziune (maxim 275 lei/lună, respectiv 400 lei pentru persoane peste 65 ani) și ajutorul pentru familia cu copii (107-428 lei în funcție de numărul de copii). Există și cuantumuri majorate pentru familiile monoparentale.

Pentru a beneficia de VMI, persoanele apte de muncă trebuie să fie înregistrate ca șomeri sau pe listele serviciilor de asistență socială. De asemenea, copiii trebuie să frecventeze învățământul, cu excepția cazurilor medicale.

Componenta venitului minim de incluziune reprezentată de ajutorul pentru familia cu copii se acordă în funcţie de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii din familie.

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

– 107 lei, pentru familia cu un copil;

– 214 lei, pentru familia cu 2 copii;

– 321 de lei, pentru familia cu 3 copii;

– 428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

– 120 de lei, pentru familia cu un copil;

-240 de lei, pentru familia cu 2 copii;

– 360 de lei, pentru familia cu 3 copii;

– 480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună şi 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

–  85 de lei, pentru familia cu un copil;

– 170 de lei, pentru familia cu 2 copii;

– 255 de lei, pentru familia cu 3 copii;

– 340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună şi 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:

– 110 lei, pentru familia cu un copil;

– 215 lei, pentru familia cu 2 copii;

–  325 de lei, pentru familia cu 3 copii;

– 430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi. 

În cazul familiilor care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, ajutorul pentru familia cu copii se acordă cu condiţia ca fiecare copil să fie înscris şi să frecventeze fără întrerupere o formă de organizare a învăţământului preuniversitar, respectiv învăţământ cu frecvenţă, cu excepţia celor care le întrerup din motive medicale.