Marți dimineață, la Vârful Omu, temperatura a scăzut până la 1,1 grade Celsius, fiind una dintre cele mai scăzute temperaturi înregistrate în Europa la acea oră. De asemenea, stratul de zăpadă de la cea mai înaltă stație meteorologică din țară a început să se topească rapid. Pe 7 iunie, grosimea zăpezii era de 104 cm, dar o săptămână mai târziu a scăzut la 50 cm.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Europa în acea dimineață a fost de -1,8 grade Celsius, în Kanevka, Rusia. În Norvegia, temperatura a scăzut până la -0,9 grade Celsius (Edgeoya), iar la cel mai înalt vârf din Bulgaria (Mussala, 2.925 m), temperatura minimă a fost de +0,7 grade Celsius, conform datelor de pe ogimet.com.
În ultima lună, la Vârful Omu, temperatura nu a depășit +8,6 grade Celsius, iar cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată pe 22 mai (-0,2 grade Celsius). În cea mai caldă noapte (9 iunie), temperatura minimă a fost de +5,1 grade Celsius.
În România, se așteaptă o perioadă de caniculă. Pe 21 iunie, temperaturile maxime vor ajunge la +33 de grade Celsius în vest și sud-vest, pe 22 iunie vor fi +33 de grade Celsius și în Muntenia, iar spre sfârșitul săptămânii temperaturile vor depăși +35 de grade Celsius în întreaga țară.
În aceste zile, mai multe regiuni din lume sunt afectate de caniculă: Mexic, sudul SUA, China, Coreea de Sud, Iran, Arabia Saudită, Pakistan, Algeria, Niger. În aceste locuri, temperaturile maxime au depășit 45 de grade Celsius, iar în Orientul Mijlociu s-au apropiat de 50 de grade Celsius.
Chiar și în Islanda, temperaturile au atins aproape 28 de grade Celsius în urmă cu câteva zile.