NOUTATI

Valeria, bătrâna care a supraviețuit iadului: cum a fost abandonată de Dumnezeu și de oameni într-o casă care stă să se prăbușească

Oamenii obișnuiesc să spună că bătrânii, care refuză să moară, par a fi uitați de Dumnezeu. Această afirmație reflectă faptul că, în ciuda greutăților pe care le poartă datorită vârstei înaintate, ei demonstrează o voință puternică de a lupta pentru a supraviețui.

Valeria Ciubotaru are 86 de ani și nu are pe nimeni. Nu s-a căsătorit niciodată, nu a avut copii și a trăit mereu discret, fără să ceară nimic nimănui.

Dar viața i-a fost crudă și a lăsat-o singură într-o casă dărăpănată, unde se zbate între foame, frig și boli. Este una dintre victimele sistemului de asistență socială din România, care nu o protejează și nu îi oferă niciun sprijin.

Valeria locuiește în satul Bunești, din comuna vasluiană Bunești-Averești, unde a fost găsită de Constantin Iftene, un localnic care a fost impresionat de suferința ei.

El a încercat să o ajute și a dus-o la spitalul din Huși, dar medicii au trimis-o înapoi după o zi, fără să îi ofere vreo soluție. Singurele rude pe care le are Valeria sunt la fel de sărace și nu îi pot oferi niciun ajutor.

„Noi ne plângem că e greu, dar uitați cum poate trăi un om! E fără cuvinte! E ceva care nu poate fi acceptat, într-o lume civilizată. Se vede foamea pe fața ei, e bolnavă, nu prea aude, e speriată. Viață mai grea ca a unui câine. Asistența Socială oare știe de ea? Asistența Socială ar trebui să fie pentru acești oameni”, a declarat Constantin Iftene.

Asistența Socială este componenta non-contributivă a sistemului de protecție socială și reprezintă ansamblul de instituții și măsuri prin care statul, autoritățile publice locale și societatea civilă asigură prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor unor situații care pot genera marginalizarea sau excluderea socială a unor persoane.

În România, dreptul la asistență socială este reglementat prin Legea nr. 292/2011 privind asistența socială, care prevede că beneficiarii acestui drept sunt cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială.

Cu toate acestea, există numeroase cazuri în care persoanele vulnerabile nu beneficiază de serviciile sociale adecvate și sunt lăsate în voia sorții.

Valeria Ciubotaru este doar un exemplu dintre mulți alți bătrâni care trăiesc în condiții inumane și care au nevoie urgent de intervenția autorităților și a societății civile.

Este datoria noastră morală să nu îi uităm și să le oferim o șansă la o viață demnă

Urmariti-ne pe Google News