NOUTATI

Val de sinucideri în Târgoviște: cinci persoane și-au pus capăt zilelor în mai puțin de doi ani. Ce le leagă pe victime?

Târgoviște este un oraș cunoscut pentru istoria și cultura sa, dar și pentru frumusețea sa naturală. Însă, în spatele acestui decor idilic, se ascunde o realitate sumbră: cinci persoane și-au luat viața în mai puțin de doi ani, în circumstanțe șocante.

Primul caz a fost înregistrat în luna mai a anului 2022, când o femeie de 79 de ani s-a spânzurat în scara blocului unde locuia, pe strada Tony Bulandra. Vecinii au găsit-o fără suflare, atârnată de o sfoară, la etajul al patrulea. Nimeni nu știe ce a determinat-o să recurgă la acest gest extrem, dar se pare că suferea de depresie și singurătate.

Al doilea caz a avut loc în luna noiembrie a aceluiași an, într-un hotel din centrul orașului. O turistă în vârstă de 70 de ani, venită din altă localitate, a fost găsită moartă în camera sa de hotel. Nu avea semne de violență pe corp, dar în buzunarul ei a fost găsit un bilet de adio, în care își cerea iertare de la familia sa. Motivul sinuciderii nu a fost dezvăluit, dar se presupune că ar fi avut probleme de sănătate sau financiare.

Al treilea caz s-a petrecut în luna decembrie a anului 2022, când un bărbat de 32 de ani s-a înjunghiat mortal cu un cutter în zona gâtului. A fost găsit de soția sa, care a sunat la 112, dar nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. Bărbatul era angajat la o firmă de construcții și avea doi copii mici. Se pare că era supus unor presiuni mari la locul de muncă și că avea datorii mari la bănci.

Al patrulea caz a fost semnalat în 1 iulie 2023, când salvatorii de la ISU Dâmbovița au fost solicitați să intervină în municipiul Târgoviște, pe Calea București, unde un bărbat amenința că se aruncă de la fereastra apartamentului său. Acesta era situat la etajul al optulea al unui bloc. Negociatorii au încercat să-l convingă să renunțe la intenția sa, dar fără succes. După aproximativ o oră de discuții, bărbatul și-a luat avânt și s-a prăbușit în gol. A murit pe loc. Bărbatul avea 45 de ani și era divorțat. Nu se cunosc motivele care l-au împins la sinucidere, dar se zvonește că ar fi avut o relație extraconjugală care s-a terminat prost.

Ultimul caz, cel mai recent și cel mai cutremurător, a avut loc acum câteva zile, când un tată în vârstă de 40 de ani, din cartierul microraionul IV, și-a pus capăt zilelor. Acesta avea un fiu de 12 ani, care a rămas paralizat după un grav accident. Copilul se plimba cu bicicleta, când a căzut și a dat cu spatele de pământ. A suferit o leziune gravă a coloanei vertebrale, care i-a afectat mobilitatea membrelor inferioare. Tatăl a încercat să obțină despăgubiri de la autoritățile locale, care nu au asigurat condiții de siguranță pentru bicicliști, dar nu a reușit. Probabil a intrat în depresie și a decis să-și ia viața.

Aceste cinci cazuri de sinucidere au șocat comunitatea din Târgoviște și au ridicat multe întrebări. Ce le leagă pe victime? Care sunt cauzele care îi determină pe oameni să-și ia viața? Cum se poate preveni acest fenomen? Ce rol au instituțiile statului și societatea civilă în sprijinirea celor aflați în dificultate? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ar trebui să găsim răspunsuri, pentru a evita alte tragedii și pentru a construi speranță. Vom reveni cu detalii.

Urmariti-ne pe Google News