NOUTATI

Ursul lovește din nou: doi bărbați răniți grav în atacuri separate

Doi bărbați au fost victimele unor atacuri de urs în această săptămână, în România. Unul dintre ei, din comuna Telega, a fost transportat de urgență la spital cu răni grave după ce a fost mușcat de urs în timp ce se întorcea de la câmp.

Celălalt, un bătrân de 80 de ani din Vâlcea, a suferit leziuni la față după ce a fost surprins de urs în curtea casei sale. Se afla in stare grava la spital.

Acestea sunt cele mai recente cazuri dintr-o serie de incidente violente între oameni și urși, care au crescut în număr și intensitate în ultimii ani.

Experții spun că principalele cauze ale acestui fenomen sunt defrișările masive, care reduc habitatul natural al urșilor, și lipsa unei strategii eficiente de gestionare a populației de urși, care este estimată la aproximativ 6.000 de exemplare în România.

De asemenea, factori precum lipsa hranei, schimbările climatice sau încălcarea regulilor de siguranță de către oameni pot contribui la creșterea riscului de atacuri.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite contactul cu urșii și să respecte măsurile de prevenire și protecție, cum ar fi: să nu lase gunoi sau resturi alimentare în zonele frecventate de urși, să nu se apropie sau să nu hrănească urșii, să nu fugă sau să nu se opună în cazul unei întâlniri cu un urs, ci să se retragă încet și calm.