NOUTATI

Un barbat a sunat la 112 speriat de prezenta unui urs in apartament.

Probabil că nu ți-ai imaginat niciodată că ai putea avea o astfel de experiență, dar pentru un bărbat din Mioveni, județul Argeș, a fost o realitate. Acesta a sunat la 112 și a anunțat că un urs i-a intrat în apartament și că este speriat de prezența fiarei sălbatice. Ce s-a întâmplat de fapt și cum ar trebui să procedezi dacă te afli într-o situație similară?

Este foarte improbabil ca un urs să intre într-un apartament din oraș. Urșii sunt animale care preferă mediul natural și evită contactul cu oamenii. De obicei, ei se apropie de zonele populate doar atunci când sunt înfometați sau deranjați de activitățile umane. În plus, urșii au un simț al mirosului foarte dezvoltat și pot detecta mirosurile neplăcute sau periculoase pentru ei, cum ar fi cele ale gazelor sau ale substanțelor chimice.

În cazul bărbatului din Mioveni, totul a fost o alarmă falsă. Potrivit autorităților, bărbatul are probleme psihice și a avut o halucinație. El a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie din Pitești pentru consultații și posibilă internare.

Dar dacă te-ai confrunta cu un urs real în apartamentul tău, ce ai face? Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta:

  • Nu intra în panică și nu încerca să fugi sau să te lupți cu ursul. Acest lucru ar putea declanșa instinctul lui de pradă și te-ar putea ataca mai violent.
  • Încearcă să te retragi încet și calm spre o cameră sigură și să închizi ușa după tine. Dacă nu ai această posibilitate, poziționează-te cât mai departe de urs și fă-te cât mai mic posibil.
  • Sună la 112 și cere ajutor. Informează operatorul despre situația ta și urmează instrucțiunile lui. Nu închide telefonul până când nu ajung forțele de ordine la fața locului.
  • Dacă ursul începe să distrugă mobilierul sau alte obiecte din apartament, nu încerca să-l oprești sau să-l alungi. Lasă-l să se calmeze singur și să plece de bunăvoie.
  • Dacă ursul te atacă fizic, apără-te folosind orice obiect pe care îl ai la îndemână, cum ar fi o mătură, o umbrelă sau un spray cu piper. Vizează-i ochii, nasul sau gura și strigă cât poți de tare pentru a-l intimida.
  • După ce ursul pleacă sau este imobilizat de autorități, cere asistență medicală dacă ai suferit răni sau traumatisme. De asemenea, anunță administratorul blocului sau proprietarul apartamentului despre incident și cere despăgubiri pentru eventualele pagube materiale.

Sperăm că acest articol te-a informat și te-a pregătit pentru o situație extrem de rară și neplăcută. Însă cel mai bine este să previi astfel de întâlniri nedorite cu urșii prin respectarea regulilor de conviețuire cu fauna sălbatică și prin protejarea mediului înconjurător.

Foto: DALL-E

Urmariti-ne pe Google News