NOUTATI

Turnul Chindiei din Târgoviște – Un simbol istoric ce trezește legende și pasiuni

Târgoviște a fost inima politică a Țarii Românești pentru secole, iar astăzi continuă să fascineze prin patrimoniul său. Dintre toate monumentele sale, Turnul Chindiei strălucește ca o perlă a istoriei locale. Asociat cu domnitori de renume precum Vlad Țepeș și Constantin Brâncoveanu, turnul a devenit parte din folclorul urban, având un farmec romantic atribuit – se spune că cei ce îl vizitează împreună cu persoanele iubite vor rămâne veșnic legați de oraș.

Descrierile istorice ale Anton Maria Del Chiaro, fost secretar al lui Brâncoveanu, oferă o vedere în trecutul orașului Târgoviște și ale castelului domnesc, notând fortificațiile și modul de viață al localnicilor.

Turnul Chindiei, cu o istorie ce datează din secolul al XV-lea, a fost inițiat de Vlad Țepeș mai ales ca fortificație și depozit de valori. Acest monument impunător, care măsoară 27 de metri în înălțime și 9 in diametru, a fost renovat de-a lungul anilor, inclusiv o restaurare remarcabilă în secolul XX și o recentă reabilitare sprijinită de Consiliul Județean Dâmbovița.

Acum, Turnul Chindiei domină peisajul urban ca principal punct de atracție turistică și este evidențiat pe emblema orașului. În interior, vizitatorii pot admira o colecție care include documente istorice și obiecte asociate cu Vlad Țepeș. Complexul Muzeal Curtea Domnească gestionează administrativ monumentul.

Inițial un far pentru oraș, Turnul Chindiei a fost menționat în diverse surse istorice ca având alte funcții, inclusiv ca închisoare în secolele trecute. De asemenea, s-a constatat că baza sa stă pe temeliile unei biserici mai vechi, asociată cu Mircea cel Bătrân, punând în lumină încă o straturificare a istoriei sale bogate.

Urmariti-ne pe Google News