Țuica, băutura tradițională românească, nu face atât de mult bine pe cât se credea. Mai mult, specialiștii spun că îndrăgita licoare nu este medicament.
Băutura tradițională românească, țuica, este subiectul unui nou studiu care dezvăluie adevărul despre efectele acesteia asupra organismului. Specialiștii confirmă faptul că în ciuda credinței populare, țuica nu are calități medicinale și poate chiar provoca daune sănătății. Pe lângă acest aspect, cercetările dezvăluie faptul că licoarea apreciată conține alcool metilic, un ingredient extrem de toxic pentru organism. De aceea, consumul de țuică trebuie făcut cu moderație și cu mare atenție la proveniența acesteia.
„Fie că ne place sau nu, alcoolul etilic nu face bine organismului, indiferent de cantitatea consumată. Acele povești cu un pahar de vin roșu pe zi sunt doar povești. Nu militez eu acum pentru dispariția țuicii sau abstinență alcoolică, însă lucrurile trebuie prezentate corect”, spune dr. Cristian Paparău, medic legist.
Țuica este obținută prin fierberea diverselor aliaje metalice, care eliberează metale progresiv în distilat pe măsură ce temperatura crește în timpul procesului de producție. Cea mai bine cunoscută țuică este cea obținută din prune și se obțin trei tipuri de țuică în timpul distilării: fruntea, mijlocul și coada/otca.
„Acea frecție cu țuică se face cu fruntea țuicii, care nu e nimic altceva decât alcool metilic, extrem de toxic pentru organism, în concentrații mici producând orbire, iar în concentrații ceva mai mari producând direct decesul. Treaba e simplă, alcoolul metilic are temperatura de fierbere 65 grade celsius, așadar în momentul în care distilatul începe să se evapore, alcoolul metilic este primul care curge pe țeavă, având chiar o tentă albăstruie. Alcoolul etilic fierbe la o temperatura ceva peste 78 grade celsius, iar celor care produc alcool în instalații artizanale le este extrem de greu, chiar imposibil să separe alcoolul etilic de alcoolul metilic, ceea ce înseamnă că orice țuică de casă conține și alcool metilic”, mai spune dr. Paparău.
Deși există unele presupuse beneficii ale consumului moderat de țuică, cum ar fi tratarea problemelor digestive și a celor cardiace, cercetările demonstrează că alcoolul etilic conținut în țuică poate avea doar efecte temporare și nu poate fi considerat un remediu real. Mai mult, consumul de țuică poate afecta nivelul de glucoză din sânge, astfel încât persoanele cu niveluri scăzute de glucoză ar trebui să evite consumul de alcool, inclusiv de țuică. De asemenea, persoanele cu ulcer, hepatită, sedentare, anemice, care lucrează în condiții de frig sau sunt gravide, ar trebui să evite consumul de țuică. Totuși, pălinca fiartă poate avea anumite beneficii în tratarea afecțiunilor precum arteroscleroza și anemia, dar trebuie consumată cu precauție.
Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra faptului că nu există o cantitate sigură de alcool care să nu afecteze sănătatea în general, ceea ce înseamnă că consumul de băuturi alcoolice, inclusiv țuică, ar trebui limitat sau evitat complet.