NOUTATISPORT

Simona Halep – 2026 este anul până când a fost suspendată.

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani din tenis, în urma unei decizii a unui tribunal independent.

Aceasta a fost găsită vinovată de încălcarea regulilor antidoping, fiind depistată pozitiv cu substanța Roxadustat.

Suspendarea a fost aplicată provizoriu din octombrie 2022, iar tribunalul a considerat că această perioadă de suspendare provizorie a fost acoperită de perioada totală de ineligibilitate.

Prin urmare, Halep va rămâne suspendată din competițiile de tenis până la 6 octombrie 2026.

Românca are opțiunea de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Această decizie vine după ce Halep, de două ori campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale regulilor antidoping: prima referindu-se la un rezultat negativ pentru substanța Roxadustat la US Open 2022, iar a doua la nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

Tribunalul independent a luat în considerare argumentele aduse de Halep, precum și dovezi științifice, dar a decis că aceasta a încălcat intenționat regulile antidoping.

Cu toate că sportiva a susținut că a folosit un supliment contaminat, tribunalul a concluzionat că cantitatea înghițită nu ar fi putut duce la concentrația de Roxadustat găsită în proba pozitivă.

Decizia tribunalului a fost susținută de un grup de experți independenți în gestionarea pașapoartelor sportivilor, care au considerat că „dopajul probabil” a fost cauza neregulilor din profilul lui Halep.

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a comentat: „După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.

ITIA a urmat procedurile adecvate pentru a asigura un proces corect și transparent.”Decizia completă a tribunalului va fi publicată în curând, iar Halep are opțiunea de a face apel împotriva acestei decizii.

Comunicatul transmis pe site-ul ITIA în cazul lui Halep:

Halep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open din 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei. Cea de-a doua acuzaţie se referea la nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP).

Tribunalul independent, înfiinţat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 şi 29 iunie 2023 la Londra şi a audiat martori experţi ştiinţifici în numele lui Halep şi al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în faţa comisiei în cadrul procedurilor. 

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenţionate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

– Prezenţa şi utilizarea roxadustatului, aşa cum s-a evidenţiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open 

– Utilizarea unei substanţe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP 

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă.  

Acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experţi independenţi ai Unităţii de gestionare a paşapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat: „După un proces de audiere complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent.  
  
„Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât şi în procedura ABP a fost substanţial.   
  
„ITIA a urmat procesele corespunzătoare, aşa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul concurenţei loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. 
  
„Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi ne menţinem angajamentul de a fi cât mai transparenţi posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util.”  

Jucătoarea a chemat patru martori experţi: Profesorul Alvarez, profesorul Coquerel, profesorul Kintz şi Paul Scott. 

ITIA a solicitat ca martor expert al AAF un singur martort: Dr. Daniel Eichner, preşedinte al Laboratorului de testare a medicinei sportive şi de cercetare din Salt Lake City, acreditat de WADA, responsabil de dezvoltarea unei metode de testare a roxadustatului aprobate de WADA. 

În plus, exclusiv în legătură cu acuzaţia ABP, tribunalul a audiat şi grupul de experţi independenţi. Membrii grupului de experţi independenţi sunt Dr. Laura Garvican-Lewis, director ştiinţific la Agenţia Anti-Doping a Statelor Unite, profesorul Giuseppe D’Onofrio, profesor de hematologie clinică şi de laborator şi de patologie clinică, Roma, Italia, şi Jakob Mørkeberg, manager ştiinţific principal la Anti-Doping Danemarca.  

Tribunalul independent a primit aproximativ 8000 de pagini de dovezi ştiinţifice şi de altă natură din partea jucătoarei şi a ITIA, anunţă forul
potrivit News.ro