În luna ianuarie 2024, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare Dâmbovița au efectuat controale la unitățile din județ care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală, cum ar fi legume, fructe, pâine și produse de panificație. Rezultatele controalelor au fost alarmante: inspectorii au constatat mai multe tipuri de deficiențe care pun în pericol siguranța alimentelor și sănătatea consumatorilor.
Printre neregulile descoperite se numără:
- încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor de origine nonanimală, adică a originii și a drumului parcurs de acestea până la consumator;
- deficiențe de structură la unitățile de prelucrare și conservare legume și fructe, unitățile de fabricare /obținere pâine, specialități și produse de panificație, depozite de legume și fructe, unități de vânzare cu amănuntul, cum ar fi: pereți exfoliați și neigienizați, pavimente deteriorate și murdare, ferestre neigienizate și fără ecrane de protecție împotriva vectorilor, plafoane nefinisate etc.;
- depozitare necorespunzătoare de materii prime, care pot fi alterate sau contaminate;
- neefectuarea operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare (DDD) în condițiile legislației specifice domeniului alimentar, care previne apariția și răspândirea bolilor transmisibile prin alimente;
- neconformități privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor, care poate fi sursă de infecție;
- lipsă program de autocontrol, care presupune verificarea periodică a calității și siguranței alimentelor;
- suprafețe de lucru neigienizate, care pot fi contaminate cu microorganisme sau substanțe străine;
- etichetare necorespunzătoare, care poate induce în eroare consumatorii sau poate ascunde informații importante despre produse;
- vestiare și grupuri sanitare neigienizate, care pot afecta igiena personalului și a produselor.
Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat sancțiuni contravenționale și au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate. De asemenea, au retras de la comercializare cantități de produse de origine nonanimală care nu îndeplineau condițiile de calitate și siguranță. Inspectorii au avertizat unitățile controlate că vor continua monitorizarea activității lor și că vor lua măsuri drastice în caz de nerespectare a normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
„Au fost dispuse măsuri și recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 34 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 288.800 de lei. A fost distrusă o cantitate de 12,5 kg de produse de origine nonanimală (mix salată, pastă de tomate, anason, bază mâncare de legume), ca urmare a faptului că s-au identificat ca fiind expirate și cu ambalaje deteriorate.
În timpul controalelor efectuate s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. Totodată, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice”
ne informează directorul DSVSA Dâmbovița – dr. Sandu Tolea.