NOUTATI

ROZ, ROSU, VIOLET. Aurora boreală, spectacol de culoare în România. Cum a fost posibil acest fenomen rar

Românii au avut parte de o surpriză deosebită seara trecută, când cerul s-a colorat în nuanțe de roz, roșu și violet. A fost vorba de aurora boreală, un fenomen care se produce de obicei în zonele polare, dar care a fost vizibil și în țara noastră, datorită unei erupții solare puternice.

Fenomenul a fost admirat din toate colțurile țării, de la Timișoara la Satu Mare, de la Tulcea la Cluj și chiar și în București.

Sute de fotografii au fost postate pe rețelele de socializare, arătând frumusețea și unicitatea acestui eveniment astronomic.

Aurora boreală se formează atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar intră în contact cu atmosfera Pământului, generând lumină.

De obicei, aceste particule sunt deviate de câmpul magnetic al planetei, dar în zonele polare, unde câmpul este mai slab, ele pot pătrunde mai ușor.

Erupția solară care a cauzat aurora boreală a avut loc în urmă cu câteva zile și a fost una dintre cele mai puternice din ultimii ani.

Ea a afectat și alte țări, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Marea Britanie, unde cerul a fost de asemenea colorat în roșu.