NOUTATI

România se califică la Euro 2024 după o victorie dramatică în fața Israelului

România a reușit să se califice la Campionatul European de fotbal din 2024, după ce a învins Israelul cu 2-1, într-un meci disputat pe teren neutru, în Ungaria. A fost prima calificare a tricolorilor la un turneu final după opt ani de absență.

Meciul a început cu un șoc pentru România, care a primit gol în minutul 2, după o greșeală la o fază fixă. Zahavi a profitat de o centrare din corner și a trimis mingea în poartă cu capul.

România nu s-a lăsat intimidată și a egalat în minutul 10, printr-un gol marcat de Pușcaș, care a reluat cu capul după ce Drăguș a lovit bara. A fost al șaptelea gol al atacantului în preliminarii.

În restul primei reprize, Israel a avut mai mult posesia, dar România a fost periculoasă pe contraatac, prin Pușcaș și Drăguș, care au ratat câteva ocazii bune de a prelua conducerea.

În partea a doua, România a intrat mai motivată și a reușit să înscrie golul victoriei în minutul 63, prin Ianis Hagi. Fiul lui Gică Hagi a șutat cu stângul din careu și a trimis mingea în colțul lung al porții.

România a rezistat apoi presiunii Israelului, care a încercat să revină în meci, dar nu a reușit să își creeze ocazii clare de gol.

Cu această victorie, România a ajuns la 19 puncte în grupa I și și-a asigurat matematic calificarea la Euro 2024, depășind Elveția, care a remizat cu Kosovo. România va juca ultimul meci din preliminarii pe teren propriu, cu Malta, pe 21 noiembrie.

Preliminarii EURO 2024, clasamentul Grupei I

  1. România – 19 puncte
  2. Elveția – 17 p
  3. Israel – 12 p
  4. Kosovo – 11 p
  5. Belarus – 9 p
  6. Andorra – 2 p

*Primele două clasate se vor califica la turneul final din vara anului viitor (14 iunie – 14 iulie), găzduit de Germania.

*La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe.