NOUTATI

România castiga si triumfă în procesul Roșia Montană, Gabriel Resources obligată la despăgubiri

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a decis în favoarea României în procesul privind exploatarea aurului de la Roșia Montană. Compania Gabriel Resources nu va primi despăgubiri, iar România va primi în schimb despăgubiri pentru costurile procedurilor de arbitraj și costurile de judecată.

Decizia, definitivă și executorie, pune capăt unui proces care a durat nouă ani. Gabriel Resources este obligată să ramburseze României 1.437.574,01 dolari pentru costurile procedurilor de arbitraj, plus dobândă. De asemenea, România va fi despăgubită pentru costurile de judecată cu 1.154.774,34 euro și 928.641,70 dolari, plus dobândă.

În 2013, proteste masive au avut loc în România împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. Protestele au dus la retragerea proiectului de lege din Parlament.

Premierul Marcel Ciolacu a salutat verdictul, afirmând că România a câștigat procesul pentru că era nedrept ca românii să fie penalizați pentru „ticăloșia unor antiromâni”.

Urmariti-ne pe Google News