NOUTATI

Reapariția Pestei Porcine Africane în județul Dâmbovița alarmează fermierii

Alertă de pestă porcină în Dâmbovița! Au fost confirmate două cazuri.

S-a declanșat o alarmă în Dâmbovița, după ce pesta porcină africană a reapărut în regiune. Medicii veterinari au confirmat prezența virusului în comuna Vișina, mai exact într-o gospodărie din satul Broșteni. Pe lângă acest focar, mai recent, a fost identificată prezența virusului și în comuna Petrești, unde au fost adoptate de urgență măsurile sanitar veterinare.

Confirmarea a venit de la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean care a atestat prezența pestei porcine africane în zona menționată. În urma acestei descoperiri, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dâmbovița a implementat un plan de acțiune pentru tratarea și eradicarea bolii.

Măsurile au inclus sacrificarea porcilor din gospodăria afectată. Zona în care se află focarul a fost desemnată ca o zonă de protecție având o rază de 3 km și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km.

În plus, un alt focar de pestă porcină africană a fost confirmat în comuna Petrești, județul Dâmbovița, unde toate măsurile sanitare veterinare au fost de asemenea aplicate.

DSVSA Dâmbovița a cerut cooperarea și înțelegerea cetățenilor, subliniind gravitatea bolii și impactul economic semnificativ pe care îl poate avea. Cetățenii sunt încurajați să raporteze imediat orice suspiciune de boală către medicul veterinar, DSVSA Dâmbovița sau autoritățile locale.

Porcii afectați vor fi sacrificați și neutralizați, iar proprietarii vor fi compensați de stat, conform legislației în vigoare.

Este important de menționat că, deși pesta porcină africană poate avea implicații sociale și economice semnificative, aceasta nu reprezintă un risc pentru oameni, conform comunicatului emis de Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița.