NOUTATI

Proiectul reactorului NuScale de la Doicești, cu o întârziere de doi ani

Proiectul de construire a centralei nucleare de mici dimensiuni de la Doicești, județul Dâmbovița, în premieră europeană, cu reactoare modulare mici NuScale, întârzie cu doi ani. Informația a fost dezvăluită la lansarea oficială a Centrului de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) de la Politehnica din București.

Potrivit unor surse, proiectul ar putea fi gata în 2029, în loc de 2027, așa cum a fost planificat inițial. În prezent, NuScale nu are reactorul în varianta finală, astfel că Centrul E2 este un simulator care îi va ajuta pe studenți să se familiarizeze cu modul de operare a reactorului.

Investiția în acest simulator NuScale s-a ridicat la 1 milion de dolari. Proiectul SMR NuScale – RoPower Nuclear este un parteneriat între compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas.

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a implementa tehnologia reactorului modular mic NuScale în România, în acest deceniu. În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un acord pentru dezvoltarea primului reactor modular mic din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești.

Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect. La data de 27 iunie 2022, președintele Joe Biden a anunțat alocarea unui grant de 14 milioane USD pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România by NuScale.

În ciuda întârzierii, proiectul reactorului NuScale de la Doicești rămâne un obiectiv important pentru România, care vizează să devină un jucător important în industria nucleară la nivel global. Este important ca autoritățile și companiile implicate să depună toate eforturilepentru a finaliza proiectul cât mai curând posibil, în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță și calitate. Acest proiect va oferi o sursă de energie curată și durabilă pentru România și va contribui la dezvoltarea economiei locale și la crearea de locuri de muncă în regiune.