NOUTATI

Povestea unei premiere medicale care a salvat patru vieți la Spitalul Județean Târgoviște

La Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a avut loc recent o premieră medicală care a dus la salvarea a patru vieți omenești. Este vorba despre o procedură nouă de prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, procedură realizată în colaborare cu Spitalul Floreasca din București.

Managerul spitalului, dr. Claudiu Dumitrescu, a explicat că acest succes se datorează în mare parte tinerilor medici angajați în ultimii ani, în special celor două tinere anesteziste care s-au ocupat de caz. Deși spitalul nu deține încă acreditările necesare pentru declarația de moarte cerebrală și prelevarea de organe, managerul a promis obținerea acestora în lunile următoare.

Totul a început pe 5 decembrie, când un bărbat de 43 de ani, aflat în comă profundă din cauza unei hemoragii cerebrale, a fost adus în stare extrem de gravă la spitalul județean. Echipa medicală a făcut tot posibilul pentru a-l salva, însă starea sa s-a agravat continuu. Astfel, pacientul a fost transferat la un spital din București pentru investigații aprofundate, care au confirmat diagnosticul inițial de moarte cerebrală.

Cu acordul familiei, în dimineața zilei de 10 decembrie a avut loc prelevarea de organe – ficat, rinichi și cornee – care au fost transplantate cu succes la patru pacienți aflați în suferință. Prin donarea de organe s -au salvat astfel patru vieți, iar medicii încurajează familiile pacienților aflați în stare critică să ia în considerare această opțiune atunci când nu mai există speranță.

Urmariti-ne pe Google News