Într-o intervenție rapidă și hotărâtă, pompierii din județul Dâmbovița au reușit să stingă nu mai puțin de nouă incendii de vegetație, care au devastat peste 19 hectare de teren. Incendiile, declanșate în urma arderilor necontrolate, au pus în pericol nu doar natura, ci și comunitățile din zonă.
„Din păcate, efectele negative ale incendiilor de vegetație nu sunt conștientizate pe deplin de către cetățeni și ajung să genereze astfel de arderi necontrolate care se propagă cu rapiditate, distrugând tot ce le stă în cale”, au subliniat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița, într-un apel către populație.
În timpul acestui weekend, echipele de intervenție au fost solicitate să intervină în 9 situații de urgență, unde au luptat cu focul pentru a proteja mediul înconjurător și a preveni extinderea flăcărilor. Cu toate acestea, consecințele arderilor necontrolate sunt grave, având un impact devastator asupra ecosistemului local.
„Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise! Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, au avertizat autoritățile.
În plus, există reguli stricte și pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și terenurile supuse refacerii ecologice. O astfel de acțiune ilegală constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a pus în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Pompierii își reafirmă angajamentul de a interveni prompt și eficient în astfel de situații de urgență, dar subliniază și importanța prevenirii acestora prin conștientizarea și respectarea regulilor de protecție a mediului înconjurător.