SOCIAL

Polițiștii și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au participat la evenimentul “Pe urmele Iepurașului de Paște”

Paștele este o sărbătoare a bucuriei și a speranței, dar și o ocazie pentru a ne informa și a ne preveni de pericolele care ne pot afecta viața. Acesta a fost mesajul transmis de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Călărași, cărora li s-au alăturat reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – CPECA, la evenimentul „Pe urmele Iepurașului de Paște”, organizat în parcul Dumbrava, din municipiul Călărași.

Evenimentul a avut ca scop crearea unui cadru interactiv și educativ pentru copii și părinți, în care să se discute despre profesia de polițist, prevenirea victimizării minorilor, prevenirea traficului și consumului de substanțe psihoactive și prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului. Astfel, cei prezenți au avut ocazia să vadă echipamentele folosite de polițiști în activitatea lor, să afle cum se desfășoară o anchetă criminalistică sau cum se recoltează probe biologice.

De asemenea, au fost folosite instrumente inovatoare pentru a le arăta celor interesați efectele negative ale consumului de droguri asupra organismului și comportamentului. Unul dintre acestea a fost ochelarii care induc efectele consumului de droguri, care au rolul de a simula starea de deteriorare produsă de substanțe psihotrope, putând fi astfel testate funcțiile motrice. Cei care au încercat acești ochelari au avut dificultăți în a-și menține echilibrul sau în a efectua sarcini simple, cum ar fi să prindă o minge sau să meargă pe o linie trasată pe jos.

Un alt instrument folosit a fost ochelarii VR (realitate virtuală), care au permis vizionarea unui filmuleț înregistrat la 360 de grade, în care doi hoți sparg o locuință. Scopul acestui filmuleț a fost de a le arăta celor care l-au urmărit cum să își protejeze locuința de infractori, ce măsuri de siguranță să adopte și cum să sesizeze poliția în cazul unui furt.

Evenimentul „Pe urmele Iepurașului de Paște” a fost apreciat de participanți ca fiind util și distractiv, iar organizatorii au declarat că vor continua să desfășoare astfel de acțiuni pentru a crește gradul de informare și prevenire a cetățenilor în domeniile sensibile ale siguranței publice.