Un proiect de construcție a unui pod peste râul Siret, care ar fi legat două județe din nord-estul României, a fost oprit din cauza unor specii protejate de insecte și amfibieni. Consiliile județene Botoșani și Suceava au solicitat sprijinul ministrului Mediului pentru a debloca situația și a nu pierde fondurile europene de 8 milioane de euro.
Podul ar fi fost o investiție majoră pentru dezvoltarea zonei, reducând distanța dintre orașele Rădăuți și Dorohoi cu 20 de kilometri și facilitând accesul la terenurile agricole. Proiectul datează din 1995, dar a fost abandonat din lipsă de bani. Anul trecut, cele două administrații județene au reluat inițiativa și au realizat studiul de fezabilitate.
Însă, în zona unde ar urma să fie construit podul, trăiesc două specii de gândaci (rădașca și croitorul cenușiu) și o specie de broască (broasca europeană de baltă), care sunt incluse pe lista speciilor protejate. Astfel, proiectul a intrat în impas, iar autoritățile locale se tem că vor pierde finanțarea UE dacă nu vor găsi o soluție rapidă.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a prezentat problema ministrului Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei vizite oficiale. Ea i-a cerut sprijin pentru a debloca proiectul și a acuzat faptul că „din prea multă dragoste pentru cei doi gândaci și broasca comunitară europeană, investiția a fost blocată”.
Ministrul Mediului nu a dat un răspuns concret, dar a promis că va analiza situația și va încerca să găsească o soluție în conformitate cu legislația europeană. El a subliniat că protecția biodiversității este o prioritate pentru ministerul pe care îl conduce.