NOUTATI

Piramida holografică de pe Ceahlău, un fenomen unic în România, care atrage zeci de curioși în fiecare an

Ceahlăul este un munte cu o istorie bogată și o frumusețe aparte, dar și cu un fenomen natural care îi fascinează pe cei care îl văd. Este vorba de piramida holografică, o suprapunere de umbre care se formează pe vârful Toaca în primele zile ale lunii august, atingând apogeul pe 6 august, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Schimbarea la Față a lui Iisus.

Pentru a admira acest spectacol optic, trebuie să fii matinal și să ajungi pe vârful Toaca înainte de răsăritul soarelui. Acolo, vei vedea cum umbrele munților din jur se aliniază perfect pentru a crea o piramidă tridimensională, care pare să plutească în aer.

Fenomenul are o explicație științifică, legată de geometria muntelui și de poziția soarelui, dar este învăluit și într-un mister ancestral. Ceahlăul era considerat un munte sacru de către dacii care locuiau în această zonă și care îi aduceau ofrande și rugăciuni. De asemenea, există ipoteza că dacii ar fi modificat puțin forma muntelui, pentru a accentua efectul piramidei holografice.

În fiecare an, pe 6 august, mulți localnici, dar și turiști, urcă pe Ceahlău pentru a participa la slujba religioasă de la Schitul Durău și pentru a vedea piramida holografică. Acest pelerinaj este o tradiție veche, care se perpetuează de la generație la generație, ca o dovadă a respectului față de muntele care le oferă o minune.