NOUTATI

Patrimoniu renăscut: Călătoria prin istoria Turnului Chindiei 😍🏰📜✨”

Cu o istorie fascinantă ce se întinde pe secole, Turnul Chindiei din Târgoviște continuă să impresioneze și să captiveze privirile vizitatorilor. Recent, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a organizat un eveniment special intitulat „Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei”, ce a atras atenția pasionaților de istorie și iubitorilor de frumusețe arhitecturală.

Turnul Chindiei, emblema orașului Târgoviște, a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Vlad Țepeș. Studiile arheologului N. Constantinescu au demonstrat că turnul a fost zidit pe pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân, adăugând o notă de mister și istorie acestui monument impresionant.

Cu o înălțime de 27 de metri, Turnul Chindiei impresionează prin arhitectura sa unică. Baza, cu forma unui trunchi de piramidă, este placată cu piatră de talie, iar de aici se ridică un corp cilindric, construit din cărămidă, cu un diametru exterior de 9 metri. Turnul este format din trei etaje, ultimele două fiind decorate cu câte patru deschideri la fiecare nivel, terminate în arc frânt. De asemenea, balcoanele încântă privirile, sprijinite fiind pe console de piatră profilată. O scară în spirală înfășoară axul vertical al turnului, oferind acces către terasa din partea superioară.

Pe parcursul secolelor XVI-XVII, Turnul Chindiei a îndeplinit nu doar rolul de apărare, ci și pe cel de închisoare a Curții Domnești. Astfel, acest monument impunător a fost martorul unor evenimente istorice și a păstrat în el amintiri și povești de neuitat.

Evenimentul „Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei” face parte din proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”. Acest proiect, cod SMIS 116464, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și își propune să impulsioneze dezvoltarea local