NOUTATISOCIAL

Paștele ortodox – Sărbătoarea luminii, bucuriei și speranței

Sărbătoarea Paștelui ortodox este una dintre cele mai frumoase și mai pline de semnificație din an. Este ziua în care sărbătorim învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, care a murit pe cruce pentru păcatele noastre și a învins moartea prin puterea dragostei. Paștele ortodox este o sărbătoare a luminii, a bucuriei, a speranței și a iertării.

Paștele ortodox se calculează după calendarul iulian, care diferă cu 13 zile de cel gregorian, folosit de majoritatea țărilor din lume. De aceea, Paștele ortodox nu coincide întotdeauna cu cel catolic sau protestant. În acest an, Paștele ortodox cade pe data de 23 aprilie, iar cel catolic pe 16 aprilie.

Pregătirile pentru Paștele ortodox încep cu 40 de zile înainte, în perioada numită Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști. Este o perioadă de curățire sufletească și trupească, în care credincioșii se abțin de la mâncăruri de origine animală și de la plăceri lumești. Postul este însoțit de rugăciune, milostenie și fapte bune. Postul se încheie în Sâmbăta Mare, când se pregătesc cozonacii, ouăle roșii și drobul.

Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus a zăcut în mormânt, după ce a fost răstignit pe Golgota. Este o zi de reculegere și de așteptare a minunii învierii. Seara, credincioșii merg la biserică pentru slujba de Înviere, care începe la ora 23:00. Se aprind lumânările și se cântă „Hristos a înviat!”. Apoi se face procesiunea în jurul bisericii, simbolizând căutarea mormântului gol al lui Iisus. La miezul nopții se anunță vestea cea mare: „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. Se salută unii pe alții cu aceste cuvinte și se îmbrățișează.

După slujba de Înviere, credincioșii se întorc acasă și rup postul cu oul roșu, cozonacul și drobul. Oul roșu simbolizează sângele lui Iisus vărsat pe cruce și viața nouă pe care o dăruiește celor care cred în el. Cozonacul simbolizează pâinea vieții și bucuria sărbătorii. Drobul simbolizează mielul pascal, care reprezintă pe Iisus jertfit pentru mântuirea lumii.

Ziua de Paște este ziua cea mai veselă din an. Se vizitează rudele și prietenii, se ciocnesc ouă roșii și se spun urările de bine: „Hristos a înviat!”, „Să aveți parte de lumină și pace!”, „Să vă fie casa plină de bucurie și belșug!”. Se mănâncă bucate alese și se bea vin roșu. Se cântă cântece populare și religioase. Se joacă jocuri tradiționale și se fac glume.

Paștele ortodox este o sărbătoare minunată, care ne aduce mai aproape de Dumnezeu și de semenii noștri. Este o sărbătoare care ne reamintește că viața este mai puternică decât moartea, că dragostea este mai puternică decât ura, că iertarea este mai puternică decât răzbunarea. Este o sărbătoare care ne amintește că există speranță chiar și în cele mai întunecate momente ale vieții și că lumina poate învinge întunericul. Este o sărbătoare care ne reamintește că suntem parte dintr-o comunitate de credință și că împărtășim aceleași valori și tradiții.

În final, sărbătoarea Paștelui ortodox este o ocazie pentru a ne bucura de darurile vieții și pentru a ne împărtăși bucuria cu cei dragi. Este o ocazie pentru a ne ruga și pentru a ne aminti de taina învierii lui Iisus Hristos, care ne aduce speranță și mântuire.

Urmariti-ne pe Google News