NOUTATI

Operațiuni de amploare în trei județe pentru destructurarea unui grup infracțional acuzat de camătă, șantaj și trafic de persoane

În trei județe din România, inclusiv Dâmbovița, au avut loc percheziții în dimineața zilei de vineri, într-un caz legat de un grup infracțional organizat acuzat de practicarea camătei, șantajului și traficului de persoane și minori.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat nouă percheziții la domicilii din județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș. Investigările au relevat că un grup infracțional organizat ar fi fost constituit în 2019 în Dâmbovița și Argeș, de către un bărbat și cei șase fii ai săi, alăturându-se ulterior și alte persoane.

Grupul este acuzat că împrumuta sume de bani fără autorizație legală și percepea dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50%. Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor, se recurgea la amenințări, intimidări și acte de violență fizică.

Membrii grupului ar administra o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, de unde își recrutau victimele. Acestea erau îndatorate cu sume mari de bani, pe care nu le puteau achita la termenele stabilite, fiind astfel obligate să presteze activități ilicite.

Mai mult, persoanele care cumpărau produse alimentare de la magazinul mixt erau îndatorate cu sume mai mari decât costurile reale, acumulând datorii pentru achitarea cărora erau constrânse să se împrumute cu sume de bani cu titlu de camătă.

Grupul este, de asemenea, acuzat că a recrutat persoane vulnerabile din comunitate, pe care le-ar fi transportat în Austria și Germania și le-ar fi forțat să practice prostituția, cerșetoria, vânzarea de ziare, colectarea fierului vechi și comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune.

Până în prezent, 27 de persoane traficate și patru minori au fost identificați ca victime ale acestui grup infracțional.

Audierile vor avea loc la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Autoritățile române cooperează cu omologii lor austrieci și germani în acest caz. Au fost trimise și două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente.

Acțiunea este susținută de jandarmi din cadrul B.S.I.J. și polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești. De asemenea, sprijinul tehnic a fost asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.