NOUTATI

Nu o sa mai putem folosii telefonul la volan. O nouă tehnologie te va obliga să fii atent la drum.

S-a terminat cu distragerea atenției din cauza telefonului. Nu o sa mai folosești telefonul mobil la volan.

Din iulie 2024, toate mașinile noi de pasageri vândute în Europa vor trebui să aibă instalat un sistem care detectează dacă șoferul este distras sau obosit.

Acest sistem va folosi o cameră care urmărește mișcarea ochilor șoferului și va emite o alertă sonoră dacă acesta își ia privirea de la drum pentru prea mult timp. Scopul este de a preveni accidentele cauzate de folosirea telefonului mobil sau de alte surse de distracție la volan.

Sistemul de detectare a distragerii atenției sau a oboselii șoferului face parte dintr-un pachet de măsuri de siguranță adoptate de Uniunea Europeană pentru a reduce numărul de victime în trafic.

Alte măsuri obligatorii sunt: sistemul de frânare automată de urgență, sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare, sistemul de limitare a vitezei și sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație.

Potrivit unor studii, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii crește cu până la 30% riscul de a fi implicat într-un accident grav, mai ales în mediul urban.

De aceea, autoritățile și producătorii auto caută soluții pentru a limita acest fenomen, care pune în pericol viața șoferilor, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Sistemul de detectare a distragerii atenției ar putea fi una dintre aceste soluții, obligând șoferii să fie mai responsabili și mai atenți la drum.