NOUTATI

Noile Măsuri de Intervenție și Prevenție Pentru Specia Urs Brun în România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat recent în Monitorul Oficial ordinul prin care se stabilește nivelul de intervenție și de prevenție pentru specia urs brun, având ca scop prevenirea daunelor și protejarea securității populației. Aceste măsuri răspund necesității de a echilibra conservarea biodiversității cu securitatea și sănătatea cetățenilor.

Ordinul, publicat pe 23 august a.c., vine să reglementeze nivelul de intervenție și de prevenție, stabilind numărul maxim de derogări permise pentru specia urs brun la nivel național. Acesta include prevederi pentru situații ce implică prevenirea daunelor asupra culturilor agricole, animalelor domestice și a altor bunuri, dar și în interesul sănătății și securității publice. Astfel, derogările pot viza capturarea, deținerea, transportul și recoltarea ursilor, indiferent de stadiul ciclului lor biologic.

Conform ordinului, numărul maxim de derogări pentru specia urs brun la nivel național este de 220 exemplare – 140 pentru nivelul de prevenție și 80 pentru nivelul de intervenție. Nivelul de prevenție se referă la numărul de ursi care pot fi recoltați pentru a preveni pagubele și atacurile potențiale asupra oamenilor, în timp ce nivelul de intervenție se referă la cazurile în care alte măsuri legislative nu sunt aplicabile.

Paralel cu această inițiativă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează un proiect ambițios: „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”. Acesta vizează studierea populației de ursi prin studii genetice, reducerea conflictelor om-urs și implementarea unor sisteme de protecție pentru animalele domestice și culturile agricole.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a subliniat importanța acestor măsuri în contextul unei conviețuiri armonioase între oameni și ursi, punctând că „dincolo de conservarea speciei de urs brun, trebuie să ne gândim și la oameni”.

România își propune să asigure un management adaptiv zonal pentru speciile de carnivore mari, urmărind coexistența dintre om și urs și reducerea conflictelor dintre acestea.

Urmariti-ne pe Google News