NOUTATI

Nemulțumire într-o tară africana, unde femeile de culoare sunt majoritare, câștigă Miss Univers o femeie alba

Revoltă în Zimbabwe după ce o femeie albă a câştigat titlul de Miss Univers. Mulţi o consideră o insultă pentru femeile de culoare

Zimbabwe este scena unei controverse după ce o femeie albă a fost aleasă să reprezinte ţara la concursul internaţional de frumuseţe Miss Univers.

Brooke Bruk-Jackson, în vârstă de 21 de ani, este prima câştigătoare a concursului naţional de frumuseţe din ultimii 22 de ani, după ce acesta nu a mai fost organizat din 2001.

Tânăra, care s-a născut la Harare, capitala statului african, a declarat că se simte onorată şi privilegiată să fie o ambasadoare a ţării sale şi că principalul ei ţel este să slujească ţara.

Alegerea ei nu a fost însă pe placul multor localnici, care au considerat-o o ofensă pentru femeile de culoare, majoritare în Zimbabwe.

Pe reţelele de socializare, unii au scris că strămoşii lor se răsucesc în morminte, iar alţii au spus că momentul le aminteşte de trecutul colonialist al ţării, care a fost sub dominaţia britanică până în 1980.

Criticii au susţinut că Brooke Bruk-Jackson nu reprezintă identitatea şi cultura zimbabwiană şi că ar trebui să renunţe la titlul ei.