NOUTATI

Muzeul Curtea Domnească din Târgoviște beneficiaza de un proces de conservare în trei dimensiuni, fiind realizat de experți din SUA

Patrimoniul Cultural al Târgoviștei în Spotlight-ul Digital: Un Proiect Internațional de Conservare a Patrimoniului prin Tehnologie de Vârf

Târgoviște, orașul cu o bogată moștenire cultural și istoric, devine protagonista unui nou proiect internațional dedicat conservării digitale a patrimoniului. Evenimentul este rezultatul unei colaborări între Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Global Digital Heritage (GDH), o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA.

GDH se distinge prin utilizarea tehnologiei avansate pentru documentarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu, punând la dispoziție unelte precum scanarea laser, fotogrammetria și fotografia 3D. Rezultatul? Modele digitale impresionante ale siturilor arheologice și a altor obiecte de valoare istorică și culturală, care pot fi explorate și înțelese de publicul larg și de specialiștii din domeniu.

În Târgoviște, ansamblul de obiective vizate este impresionant, incluzând Curtea Domnească, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”. Echipa GDH nu se va opri însă doar în Târgoviște. Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi din județul Constanța vor fi, de asemenea, studiate și digitizate.

Acest proiect unic nu este doar pentru ochii cercetătorilor și specialiștilor – este de asemenea dedicat publicului larg, pentru toți cei care vor să exploreze și să înțeleagă mai bine trecutul cultural și istoric. Toate acestea, fără a pune presiune pe patrimoniul nostru, datorită tehnologiei digitale care permite o reprezentare detaliată și interactivă.

Demersul de digitizare, programat pentru perioada 25 octombrie – 6 noiembrie 2023, propune o metodă inovativă de păstrare a patrimoniului pentru generațiile viitoare. Costurile sunt majoritar asigurate de GDH, confirmând încă o dată angajamentul acestei organizații non-profit pentru protejarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric global.