NOUTATI

Minune!? Vaslui, județul fără șpagă în spitale! Cum a reușit să uimească întreaga țară

Vaslui este cunoscut ca un județ al contrastelor, unde președintele Consiliului Județean a fost prins luând o mită uriașă, dar unde medicii nu cer nimic pacienților.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, analizate de graphs.ro, Vaslui este singurul județ din România unde niciun pacient nu a reclamat că i s-a cerut șpagă sau favoruri în spitale, în luna octombrie.

Astfel, Vaslui se situează pe primul loc la nivel național, cu un procent de zero la sută, din peste 200 de răspunsuri primite în platforma ministerului. Acest lucru este cu atât mai surprinzător, cu cât media țării este de 1.59%, iar alte județe precum Brăila, Giurgiu sau Teleorman au procente de peste 5%.

Vaslui este urmat în clasament de județe precum Bistrița, Alba, Brașov și Cluj, care au procente sub 1%. Bucureștiul se află aproape de media țării, cu un procent de 1.36%.

Aceste date arată că fenomenul șpăgii în spitale este în scădere, dar încă prezent în multe zone ale țării. Vaslui este un exemplu de bună practică, care ar trebui urmat de celelalte județe.