SANATATE

Medicul care nu vrea bani, ci doar mulțumiri: „Nu mă mai jigniți, Dumnezeu mi-a dat mereu mai mult înapoi

„STOP mitelor!” El știe ce înseamnă să nu ai și știe și ce înseamnă să ai! Un tânăr medic gastroenterolog din Satu Mare a lansat un apel public către pacienții săi, rugându-i să nu îi mai ofere niciun fel de „atenții” sub formă de bani sau alte bunuri.

Cristian Costea spune că își iubește meseria și că nu are nevoie de nimic altceva decât de un simplu „Mulțumesc” pentru munca sa.

Medicul susține că tratamentul și investigațiile în spitalul de stat sunt gratuite, iar în cel privat se plătesc la valoarea lor reală, așa că nu este necesar să fie „atent”. Costea afirmă că este anormal, imoral, amoral și ilegal să se accepte mită și că legea este una pentru toți.

El crede că se poate renunța la acest obicei și că se poate construi un viitor mai bun împreună. Medicul declară că are conștiință și că își face meseria așa cum a jurat și visat.

El îi roagă pe pacienți să nu îl oblige să urle pe coridoare, să îi dea afară sau să îi implore să își ia lucrurile acasă. El spune că are tot ce îi trebuie și dacă nu are va munci mai mult pentru a obține ce își dorește, la fel ca toți ceilalți.

El spune că știe ce înseamnă să nu ai (chiar știe!) și că a început să cunoască și ce înseamnă să ai. El spune că dacă face anumite proceduri la clinica privată și nu le cere pacienților să le plătească, aceștia nu trebuie să se simtă datori, ci doar să îi spună „Mulțumesc”.

El spune că Dumnezeu i-a dat întotdeauna mai mult înapoi și că El știe de ce. El îi sfătuiește pe pacienți să insiste pentru servicii mai bune, pentru condiții mai bune atât pentru medici cât și pentru ei, pentru aparate mai performante.

El îi îndeamnă pe pacienți să mulțumească cu „Mulțumesc” și să spună „Stop” mitelor.