Târgoviște, oraș cunoscut pentru istoria sa bogată și centrul de educație vibrant, a devenit gazda evenimentului unic numit „Marea Dictare”. Joi, 5 octombrie, Ziua Educației în România, Piața Mihai Viteazul din Târgoviște a fost scenariul unui experiment pedagogic excepțional care a implicat 300 de elevi de la Școala „Coresi”.
Acest eveniment inspirat dintr-o inițiativă similară care a luat naștere în Franța anul acesta a fost organizat cu sprijinul învățătoarei Iulia Maria Gândea Roșoiu și a profesoarei Florina Pletea din Școala „Coresi”. Au contribuit la succesul manifestării și directorul Școlii „Coresi”, Georgeta Gogeanu, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița și Librăria Fragilistic.
Cei 300 de elevi erau toți implicați cu entuziasm în un exercițiu vast de dictare, construind în același timp povestea unui câine respins. Povestea, propusă de scritoarea Doina Ruști, a fost primită cu entuziasm de tinerii participanți.
La sfârșitul evenimentului, elevii au primit acasă textul integral al poveștii și au fost invitați să își folosească imaginația pentru a modifica firul narațiunii.
Monica Ilie, viceprimarul municipiului Târgoviște, care a fost prezentă la eveniment, a adresat felicitări întregii echipei care a contribuit la organizarea evenimentului și și-a exprimat speranța ca „Marea Dictare” să devină un eveniment traditional la Târgoviște.
„Marea Dictare” reprezintă o inițiativă originală care a pornit din Franța, unde în iunie anul acesta a prins viață pe bulevardul Champs-Élysées, în París, cu participanți entuziaști care și-au testat scrierea și vocabularul. Fenomenul s-a răspândit și în Republica Moldova, unde pe 31 august, în Ziua Limbii Române, a avut loc un eveniment similar sub numele de „Marea Dictare Națională”.