Octoihul va putea fi admirat la Alba Iulia, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2023, în cadrul unei expoziţii dedicate tiparului în Țara Românească.
Mănăstirea Dealu, situată în apropiere de Târgoviște, este recunoscută ca fiind sursa primelor tipărituri din Țara Românească. Aici, primele cuvinte au fost tipărite pe o foaie de hârtie pe teritoriul actual al României. Acest lucru a fost posibil datorită călugărului sârb Macarie, adus în țară de domnitorul Radu cel Mare, cu scopul de a întări prestigiul Bisericii ca principal suport al statului.
Macarie, care a învățat meseria de tipograf la Veneția, unde a tipărit deja cinci cărți la Cetinje (Muntenegru) între anii 1493 și 1495, a instalat prima tiparniță din țările române la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. În 1508, de aici a ieșit prima carte, un Liturghier.
Macarie (născut în anii 1450 și decedat în 1521) reușise deja să tipărească câteva cărți, primele de acest gen în limba slavonă – Octoihul (două părți 1493 și 1494), Psaltirea (1495) și Molitvelnicul (1493-1495). Cu toate acestea, datorită condițiilor politice și culturale nefavorabile, precum și relațiilor cu românii de peste Dunăre, în 1507, călugărul a găsit refugiu la Mănăstirea Dealu, datorită bunăvoinței lui Radu cel Mare, unde și-a început munca meticuloasă de scriere a primei cărți pe teritoriul țării noastre.
Există însă controverse cu privire la locul în care a fost tipărit Liturghierul (1508). Apariția primei cărți tipărite în spațiul românesc a generat numeroase dezbateri, majoritatea pornind de la omiterea locului de tipărire în exemplarele editate. S-au sugerat atât centre tipografice din afara țărilor române, cu tradiție în această tehnică (Veneția, Cetinje, Cracovia), cât și de pe teritoriul românesc (Bistrița olteană, Snagov, Govora, Târgoviște).
În lucrarea lor, „Controverse privind tipărirea primei cărți în spațiul românesc. Liturghierul (1508)”, dr. Agnes Erich, de la Universitatea Valahia din Târgoviște și dr. Niculina Vârgolici de la Universitatea din București, susțin că Liturghierul nu a fost tipărit în niciunul dintre centrele menționate mai sus, ci la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște. Acest loc a fost și punctul de plecare al reformelor feudale politice, culturale și bisericești, fapt menționat anterior prin eforturile domnilor români de a centraliza puterea statului în mâinile lor.
Octoihul va putea fi admirat la Alba Iulia, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2023, în cadrul unei expoziţii dedicate tiparului în Țara Românească.
„Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ‘Avram Iancu’ Alba a îndeplinit o misiune specială, asigurând escorta unei capodopere a tiparului românesc. Unicul exemplar păstrat în România al ‘Octoihului’ tipărit de Macarie la Târgovişte, în 1510, a parcurs în siguranţă drumul de la Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca până la Museikon – Alba Iulia, unde va putea fi admirat între 15 iunie şi 15 iulie 2023. Muzeul Naţional al Unirii le mulţumeşte pe această cale tuturor celor implicaţi!”, au transmis cei de la muzeul din Alba Iulia.