DAMBOVITAPRIMARIA TARGOVISTE

Luna viitoare vor debuta și lucrările având ca obiect restaurarea, consolidarea…

‼ Luna viitoare vor debuta și lucrările având ca obiect restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a obiectivului monument istoric “Poarta Dealu – Vânătorilor”, construcție emblematică pentru orașul nostru.

👉 Este vorba de un monument istoric de clasa A, datând din secolul al XVII-lea, care nu a fost niciodată restaurat și aflat într-o stare avansată de degradare.

✅️ Intervențiile vizează, în linii mari, refacerea, în tehnică tradițională, folosindu-se cărămidă de epocă, a celui de-al doilea arc al porții și a bolții dintre cele 2 arce, refacerea zonelor de zidărie degradată cu același tip de cărămidă, refacerea integrală a paramentului și rostuirea acestuia, urmată de operațiunea de protejare, punerea în valoare a monumentului istoric prin realizarea unui sistem de iluminat arhitectural și stradal în concordanță cu amplasamentul, refacerea pavajului.

✅️ Pentru a reveni la imaginea istorică, pe acest sector de drum nu vor exista trotuare, circulația pietonală va fi demarcată de cea auto prin bolarzi cilindrici din piatră, cu diametrul de 25 cm. Zidurile din subteran se vor marca prin caramidă de pardoseală.

✅️ Proiectul își propune și mărirea gabaritului de liberă trecere pe sub Poarta Vânătorilor, sporirea siguranței circulației și îndepărtarea pericolului de a se deteriora poarta.

✅️ Zona pentru care s-au proiectat lucrările de reamenajare și asfaltare drum și trotuare este în lungime de 110 m, cu excepția zonei de sub Poarta Vânătorilor (36 m) care va fi realizată de catre I.N.P. Bucuresti, cu pavaj specific, intervențiile vizând o suprafață vastă, nu numai monumentul în sine.

✅ Valoarea totală a investiției este de 3.471.151,49 lei (cu TVA), Institutul Național al Patrimoniului asigurând achiziția și finanțarea lucrărilor efective de restaurare a monumentului, Primăria Târgoviște suportând intervențiile conexe, de relocare a utilităților și de reconfigurare a străzii Coconilor.

Urmariti-ne pe Google News