NOUTATI

La închisoare pentru conducerea unui tractor fără permis si cu executare cand esti baut

Noi reglementări stricte privind siguranța rutieră.

Polițiștii Serviciului Rutier Dâmboviţa, împreună cu specialiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și un consultant al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, au condus ieri, pe 13 iulie 2023, o acțiune destinată iluminării participantilor la traficului cu noile măsuri legale din sfera rutieră.

Această interacțiune a avut ca principală temă, sensibilizarea șoferilor cu privire la riscurile generate prin încălcarea regulilor de circulație, în special în situațiile în care sunt afectați de alcool sau droguri.

Ultima actualizare legislativă accentuează implicarea penală pentru infracțiunile rutiere soldate cu deces, produse de către conducătorii auto sub efectul alcoolului sau drogurilor – aceștia urmând a fi supuși pedepsei cu executare.

Potrivit declarației IPJ Dâmbovița, întreaga populație implicată în traficul rutier are datoria de a adera la o atitudine preventivă, care să minimizeze riscul accidentelor sau a consecințelor negative ale acestora.

„Cea mai recentă modificare se referă la felul în care vor fi aplicate pedepsele în situațiile în care conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive provoacă accidente de circulație din care rezultă decesul unei persoane, situație în care cei vinovați vor fi condamnați la pedepse cu executare.

Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să conducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți”, se precizează într-un comunicat transmis de IPJ Dâmbovița.

Alte actualizări includ pedeapsa cu închisoarea pentru conduita ilegala pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai sau tractor agricol sau forestier, de către o persoană fără permis de conducere valid.

În plus, instanța poate decide amenda sau închisoarea pentru persoanele care pun în circulație sau conduc, pe drumurile publice, vehicule, tramvaie sau tractoare agricole sau forestiere neînregistrate legal.

Polițiștii au reiterat și importanța utilizării luminilor de întâlnire sau pentru circulație pe durata zilei în toate situațiile pe drumurile publice. Încălcarea acestei norme poate duce la o amenda cuprinsă între 290 și 435 de lei și la retragerea a două puncte de penalizare.