NOUTATI

Fermierii din Dâmbovița primesc plăți în avans de la APIA: „Nu există fermier care să nu fie controlat”

APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) a demarat distribuirea plăților în avans către fermierii din județul Dâmbovița. Potrivit Oanei Nastase, purtătorul de cuvânt al Centrului Județean APIA, primul eșantion de beneficiari îl reprezintă 8.626 de agricultori, în timp ce documentele pentru încă aproximativ 2.000 de fermieri sunt în curs de procesare.

Procedura de selecție a beneficiarilor a fost riguroasă, având în vedere că toate cererile de plată au trecut prin mai multe etape de verificări administrative și de teren. O noutate în acest an a fost introducerea controlului prin monitorizare, prin intermediul imaginilor satelitare. Acest tip de control a fost aplicat pentru fiecare cerere depusă, asigurând astfel o acoperire completă și minuțioasă a tuturor fermierilor din Dâmbovița.

„Nu există fermier care să nu fie controlat”, a declarat Oana Nastase. Controlul prin monitorizare a fost realizat pe o perioadă extinsă, iar reprezentanții APIA au avut întâlniri cu fermierii pe tot parcursul verii, menite să clarifice eventualele neclarități și să asigure respectarea regulilor și procedurilor pentru obținerea plăților.

Această inițiativă a APIA reprezintă o veste bună pentru agricultorii din Dâmbovița, care primesc în avans banii pe care îi merită pentru munca lor depusă. Plățile în avans oferă un suport financiar important pentru aceștia, permițându-le să-și desfășoare activitățile agricole fără presiunea financiară a întârzierilor în efectuarea plăților.

Pe măsură ce documentele pentru celelalte cereri depuse vor fi procesate, se estimează că un număr total de aproximativ 24.000 de fermieri din Dâmbovița vor beneficia de aceste plăți în avans.

În concluzie, demararea plăților în avans către fermierii din Dâmbovița, prin intermediul APIA, reprezintă o decizie salutară pentru agricultură. Această măsură asigură un sprijin financiar important pentru agricultori și contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol în județul Dâmbovița.”

„La extragerea acestor eșantioane se are în vedere ca cererea să treacă prin toate controalele administrative și pe teren. Am avut anul acesta, spre deosebire de alți ani, controlul prin monitorizare, care a fost o noutate pentru țara noastră. Este un control care se face prin imagini satelitare, seamănă puțin cu controlul prin teledetecție despre care vorbeam în anii trecuți, numai că, dacă acea teledetecție se făcea pe zone, pe eșantioane, controlul de monitorizare se face pentru absolut toate cererile depuse într-un an. Nu există fermier care să nu fie controlat. Acest control s-a întins pe o perioadă mai mare, noi am avut toată vara întâlniri cu fermierii pentru clarificări, respectiv aceste întâlniri de-abia s-au încheiat pe 20 septembrie.

Am primit primele rezultate, le-am interpretat, parcelele care au fost cu neconformități au fost aduse la cunoștința fermierilor respectivi, am făcut o serie de clarificări la care am constatat că fie fermierii nu și-au făcut schița exact unde au terenul, fie între timp au făcut schimb cu un vecin și au uitat să înștiințeze APIA. Sunt mai multe neconcordanțe din acestea între declarația scriptică, din cererea de plată și realitatea din teren. Au fost și câteva dereglaje de soft, unde din cauza condițiilor meteo, din cauza stadiului de vegetație nu a fost interpretată chiar corect cultura. Le-am dat spre a doua interpretare cu menținerea declarației fermierului și am văzut că s-au corectat foarte multe dintre ele. Am încercat să corectăm tot ce s-a putut corecta, tot ce a fost eroare atât din vina fermierului cât și din vina softului”, a explicat Oana Năstase.

„Dacă cineva nu intră la plata în avans, să nu creadă că au fost excluși de la plată. Nu. Cine nu beneficiază de plată în avans, beneficiază în partea a doua de plată integrală. Plata regulară este ori diferența care rămâne de încasat după avans, ori plata integrală pentru cei care nu au încasat plăți în avans”, a punctat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița – Oana Năstase.

Urmariti-ne pe Google News