NOUTATI

Fără costume de monștri și fără vreo sperietură, sărbătoarea Dovleacului aduce bucurie și tradiție în Pietroșița

Pietroșița, un mic sat aflat în nordul județului Dâmbovița, a găzduit recent o sărbătoare unică – Sărbătoarea Dovleacului. Fără a include costume de monștri sau elemente înfricoșătoare, evenimentul a adus lumină, râsete vesele, muzică bună și mult dans în comunitatea locală.

Pe când restul țării serba Halloween-ul în mod tradițional, Pietroșița a ales să-și celebreze propria versiune a sărbătorii, dedicată dovleacului. Cu un amestec creativ și gastronomic de tradiții românești și influențe internaționale, organizatorii au realizat o combinație perfectă între folclorul local și cultura mondială. Un moment special a fost valsul autentic dansat pe covorul de paie amplasat în curtea unui fost conac boieresc, care urmează să fie reabilitat și inclus în circuitul turistic.

Săptămâna trecută a avut loc și Focul lui Sumedru, o tradiție veche cu asemănări cu Halloween-ul, iar în acest context al sezonului dovleacului, Pietroșița a organizat o sărbătoare dedicată acestui ingredient emblematic.

Evenimentul central al sărbătorii a fost serata de sâmbătă seara, desfășurată în curtea conacului din centrul satului. Casa, împodobită cu lumini și culori, râsete de copii și bucurie pe chipurile tuturor, a adus la viață spiritul tradițional al acestei frumoase localități.

Pietroșița, situată în drumul dintre Târgoviște și Sinaia, este o zonă agrară bogată și tradițională. Oamenii locului și-au păstrat obiceiurile străvechi, iar toamna aduce bucurie și bogăție, deoarece roadele pământului sunt foarte generoase.

Sărbătoarea Dovleacului în Pietroșița a fost o combinație între tradiții literare, ateliere pentru copii, festinuri culinare și evenimente cultural-artistice. Conceptul unic al sărbătorii a adus în prim plan talentul local, precum și clădirile-monument din sat, care sunt specifice arhitecturii unice din această zonă și care oferă satului un potențial turistic important.

Evenimentele recente au arătat că Pietroșița concurează cu alte destinații turistice celebre din România, precum Bucovina și Maramureșul. Casa Manolescu, un conac deținut de foștii boieri din familia Manolescu, a devenit sediul Fundației Renașterea Pietroșiței-Ruralia și va găzdui evenimente și activități destinate turiștilor.

Conceptul unic al sărbătorii, bazat pe specificul local și pe tradițiile autentice românești, evidențiază dorința comunității de a se uni pentru a revitaliza și promova Pietroșița ca destinație turistică atractivă.