NOUTATI

Deziluzia unui român plecat în Belgia: „Anii ne zboară, viața ne zboară”

Ce spune un român plecat la muncă în Belgia? „Au zburat anii, viața, nu m-am ales cu case și bogății”

Denis este unul dintre cei peste 200.000 de români care trăiesc și muncesc în Belgia, în speranța unei vieți mai bune. A plecat din România acum șase ani, la vârsta de 29 de ani, și nu știe când se va întoarce. Într-un clip video postat pe TikTok, el își mărturisește dezamăgirea și regretul pentru anii pierduți departe de casă.

Denis spune că a venit în Belgia cu iluzii și planuri mari, dar s-a lovit de realitatea dură a muncii pe șantier, a chiriilor scumpe și a diferențelor economice dintre est și vest. El povestește că a vrut să facă bani, să-și cumpere o mașină și un apartament, dar nu a reușit decât să-și strice sănătatea. Acum are hernie de disc, genunchi umflați și gastrită.

„E trist, dar e adevărat. Dar cea mai mare problemă este că viața ne zboară. Anii se duc cu viteza luminii”, spune el cu amărăciune.

„M-am ales cu hernie de disc și cu genunchii umflați”

„Exact acum șase ani am venit în Belgia… șase ani. Vă spun cu toate sinceritatea, eu am uitat că am șase ani în Belgia. Am venit la 29 și acum am 35. Eu stau cu gândul că am patru ani de Belgia și tot mi se pare cam mult patru ani. Stați  să mă gândesc, care patru ani? au trecut toți șase, tot așa am venit ca și mulți din voi, naiv, cu gânduri proaste. Venind aici, lucrând pe șantier printr-o patron, am să fac bani, să-mi iau și mașină și apartament și multe altele. Până la final m-am ales cu gheb în spate, hernie de disc, genunchi umflați. Da, da, cu asta m-am ales. Au zburat șase ani și or să mai zboare cinci-șase tot așa”, a spus el într-un clip postat pe TikTok.

Denis nu este singur în situația lui. Mulți români au plecat din țară după Revoluție, în căutarea unui trai mai bun în străinătate, dar nu toți au reușit să se adapteze și să se integreze. Unii s-au întors acasă, alții au rămas blocați între două lumi.

„Anii se duc cu viteza luminii”

„Așa-i sistemul aici, nu ai încotro. Vii aici cu gândul să faci niște bani, să stai un an, doi, trei, patru, cinci până-ți iei un apartament, ca să nu mai dai la chirie bani în vânt și tot așa… Te mai priponești pe vreo cinci, șase ani și când te uiți: păru-i sur în barbă, nu te-ai mai ales nici cu apartamente, nici cu bogății, nici cu case. Te-ai ales numai cu gheburi și cu gastrite. E trist, dar e adevărat. Dar cea mai mare problemă este că viața ne zboară. Anii se duc cu viteza luminii”, a spus Denis

Bruxelles este una dintre destinațiile preferate ale românilor care vor să lucreze în instituțiile europene sau în domenii conexe. Comunitatea românească din capitala belgiană este a doua ca mărime, după cea franceză. Dar nu toți românii au acces la aceste oportunități și mulți se angajează în servicii, comerț sau construcții.