NOUTATI

Descoperiri importante, realizate de arheologii târgovișteni

Arheologia este o știință care ne ajută să înțelegem mai bine trecutul nostru. Prin săpături și cercetări, arheologii pot descoperi obiecte și vestigii care ne vorbesc despre istoria și cultura unor popoare și civilizații. În acest articol, vă prezentăm două descoperiri importante, realizate de arheologii târgovișteni în ultima perioadă.

La Curtea Domnească din Târgoviște, locul unde au domnit mulți voievozi ai Țării Românești, arheologii au găsit cioburi de sticlă din secolul al XVI-lea. Acestea sunt dovada că în Târgoviște exista o producție de sticlărie, care era apreciată și exportată în alte zone. Sticla era folosită pentru a face obiecte decorative, dar și pentru a păstra lichide sau alimente. Cioburile de sticlă ne arată că Târgoviștea era un oraș prosper și dezvoltat în epoca medievală.

La Mănăstirea Viforâta, situată la 15 km de Târgoviște, arheologii au făcut o descoperire și mai spectaculoasă. Ei au găsit un lacrimarium, adică un recipient în care se puneau lacrimile celor care plângeau pe mormintele celor dragi. Lacrimariile erau obiceiuri funerare specifice civilizației elenistice și romane, dar au fost preluate și de creștinismul ortodox. Lacrimariul găsit la Viforâta este foarte vechi și rar, datând probabil din secolul al XII-lea sau al XIII-lea. El este o mărturie a credinței și a sentimentelor celor care au trăit în acele vremuri.

Aceste două descoperiri sunt foarte importante pentru istoria și patrimoniul cultural al Târgoviștei. Ele ne arată că orașul nostru are o bogată moștenire istorică, care merită să fie cunoscută și valorificată. Arheologii târgovișteni își continuă munca de cercetare și sperăm să ne surprindă cu alte descoperiri interesante în viitor.