NOUTATI

Descoperire de senzație în Targoviste: Au fost găsite noi rezerve de țiței și gaze naturale în sudul țării!

Această descoperire este o veste bună pentru industria petrolieră din România, care se confruntă cu o scădere a producției și a rezervelor de hidrocarburi în ultimii ani. Potrivit datelor Worldometer, România avea în 2016 rezerve dovedite de țiței de 600 de milioane de barili, ocupând locul 44 în lume și reprezentând doar 0,04% din totalul mondial. Producția de țiței a fost de 96.470 de barili pe zi, ceea ce înseamnă că rezervele actuale ar putea acoperi consumul intern pentru aproximativ 8 ani.

Descoperirea de la Târgoviște ar putea contribui la creșterea rezervelor și a producției de țiței din România, dar și la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. România este un importator net de petrol și gaze naturale, dependența sa energetică fiind estimată la 22% în 2019, potrivit Eurostat. O parte din importuri provin din Rusia, ceea ce ridică probleme de securitate energetică și geopolitică.

OMV Petrom a anunțat descoperirea unor resurse semnificative de țiței și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia din România.

Conform estimărilor companiei, noile resurse descoperite în Oltenia și Muntenia depășesc 30 milioane de barili echivalent petrol, reprezentând aproximativ trei sferturi din producția OMV Petrom din 2021. Pentru explorarea acestor resurse, compania a investit aproximativ 20 de milioane de euro.

Responsabilul pentru Explorare și Producție din cadrul OMV Petrom, Cristian Hubati, a declarat că, deși România produce țiței și gaze de peste 150 de ani, identificarea de noi resurse necesită eforturi considerabile. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producției companiei și la asigurarea aprovizionării cu produse esențiale pentru economie.

Una dintre principalele descoperiri a fost făcută în perimetrul de explorare Verguleasa din Oltenia. Conform OMV Petrom, resursele de țiței din această zonă se ridică la aproximativ 20 de milioane de barili, reprezentând cea mai importantă descoperire de țiței a companiei din ultimele decenii. Zona descoperirii este situată în apropierea unei zone deja exploatate, ceea ce va permite începerea producției într-un timp relativ scurt.

O altă importantă resursă de țiței, de 6 milioane de barili, a fost identificată în apropiere de Târgoviște. Lucrările de exploatare au început în aprilie 2022, iar pregătirile pentru dezvoltarea exploatării sunt în curs.

La Târgu Jiu a fost descoperită o resursă semnificativă de gaze naturale, estimată la 7 milioane de barili echivalent petrol, reprezentând aproximativ o treime din producția de gaze naturale a României în 2022. O a doua sondă urmează să fie forată în 2023, iar pregătirile pentru conectarea la rețea sunt în desfășurare.

Deci, OMV Petrom a anunțat descoperirea unor resurse importante de țiței și gaze naturale în Oltenia și Muntenia, în special în perimetrele Verguleasa, Târgoviște și Târgu Jiu. Noile resurse vor contribui la susținerea producției de țiței și gaze a companiei și a securității energetice a României.

Urmariti-ne pe Google News