Inspectorii sanitari-veterinari au verificat 13 unități de depozitare și comercializare legume-fructe din județele Ilfov și Dâmbovița, aplicând 9 amenzi în valoare totală de 121.000 de lei, conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În urma controalelor, au fost emise două ordonanțe de suspendare a activității și o ordonanță de interzicere a activității. Peste 20,6 tone de lămâi și ceapă au fost reținute oficial și dirijate pentru neutralizare la o unitate autorizată.
Probele prelevate din diverse produse vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța. Principalele deficiențe constatate au fost igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și ambalare, depozitarea necorespunzătoare, legume și fructe alterate, etichetarea necorespunzătoare și lipsa programului de autocontrol.
Acțiunile de control au fost realizate de 12 echipe formate din inspectori din Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din București, Constanța, Ialomița și Ilfov. ANSVSA a precizat că astfel de acțiuni, realizate în colaborare cu alte instituții ale statului, vor continua pentru a asigura o protecție eficientă a sănătății publice.
În timpul controalelor, a fost verificată și procedura de rechemare a produselor de la beneficiari în cazul în care există produse neconforme. Printre deficiențele constatate se numără și absența fișelor care atestă sănătatea personalului și non-existența procedurii de rechemare a produselor neconforme.
Aceste controale și sancțiuni aplicate de ANSVSA au ca scop asigurarea respectării normelor de igienă și siguranță alimentară în unitățile de depozitare și comercializare a legumelor și fructelor, pentru a proteja sănătatea consumatorilor.