În locul fostelor depozite de zgură și cenușă, provenite de la activitatea fostei Termocentrale Doicești, situate în localitatea dâmbovițeană Șotânga, a răsărit un parc fotovoltaic întins pe 120 de hectare. Noul parc are o putere instalată de 80 de megawaţi.
O firmă din Cluj a realizat investiția din Șotânga, care se ridică la peste 100 de milioane de euro. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic realizat, până acum, în județul Dâmbovița.
Puterea de 80 de megawați înseamnă jumătate din cât producea colosul industrial Termocentrala Doicești. Noua investiție vine să completeze investiții similare, dar de o dimensiune mai mică, realizate în Costești Vale sau Potlogi – acolo unde iluminatul public este asigurat în totalitate din energie verde.
În Gura Foii, o suprafață de 50 de ha. se va transforma și ea într-un parc fotovoltaic, după ce sătenii și-au dat acordul ca jumătate din islazul comunal să fie alocat unei investiții private de 50 de milioane de euro.
În următorii ani, colosul industrial COS Târgoviște ar putea funcționa exclusiv pe bază de energie solară, grație unui proiect care prevede realizarea unui combinat de la zero – cel mai modern din Europa, așa cum promit italienii de la Donalam.
Totodată, târgoviștenii care trec prin Centrul Vechi al orașului își pot încărca gratuit gadgeturile, de la o ciupercă solară. Sistemul este unul inovativ, panoul solar urmărind razele soarelui și producând energie verde, în cuantum de 1.000 de kilowati pe an.
Sistemul se numește „Eco Plant Sun Tracing Solar System”. Energia produsă de sistem asigură încărcarea unor gadgeturi precum bicicleta electrică, laptop-ul, telefonul mobil și alte tipuri de electronice portabile.
„Este un sistem fotovoltaic inovativ cu eficiență de până la 58% mai mare decât panourile fotovoltaice clasice montate static pe diverse acoperișuri sau la sol. Este un sistem care asigură deplasarea panoului pe durata întregii zile. Poate fi disponibil în mai multe variante: on-grid cu invector conectat la rețea sau off-grid așa cum este acesta, dotat cu acumulatori. Acest dispozitiv inovativ oferă energie gratuită, energie verde comunității locale, tuturor celor care vor dori și vor putea să folosească și au nevoie să folosească diverse gadget-uri, diverse device-uri în această zonă”, a spus Valentin Pârvu, managerul de proiect.
Producția de energie electrică din surse regenerabile a crescut cu 5% în 2021, în timp ce ponderea energiei verzi în total consum la nivel european a ajuns la 37,5%, arată o analiză REI, care citează datele Eurostat. Aceste informații plasează România în top 10 din punctul de vedere al consumului de energie din surse alternative.
România, între primele 10 țări din Europa la consumul energie verde
Potrivit greencommunity.ro, peste 40% din consumul de energie din România este produs din surse regenerabile, fiind peste media europeană și în fața unor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, cum este cazul Italiei, Franței sau Poloniei.
Topul țărilor cu cel mai mare consum de energie din surse regenerabile este condus de Austria (76,2%), urmată de Suedia (peste 75%) și Danemarca, fiind completat de Portugalia și Croația.