NOUTATI

Cum au fost forţate să se prostitueze două tinere din Dambovita, vulnerabile, de un grup infracţional organizat. Ce au găsit poliţiştii la percheziţii

Patru persoane sunt cercetate pentru trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat, după ce au recrutat şi obligat două tinere să se prostitueze în Bucureşti. Suspecţii au profitat de situaţia dificilă a victimelor, care erau beneficiare ale unor măsuri de protecţie socială, şi le-au promis un loc de muncă şi o familie. În schimb, le-au supus la violenţe fizice şi psihice şi le-au exploatat sexual în folosul lor. Cei patru au fost reţinuţi şi propuşi pentru arestare preventivă.

Ancheta a fost realizată de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi procurorii DIICOT, cu sprijinul poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane. Potrivit unui comunicat de presă, liderul grupului şi un alt membru ar fi recrutat, în 2021 şi 2022, două tinere aflate într-o stare de vulnerabilitate, pe care le-ar fi convins să se mute în Bucureşti, oferindu-le un loc de muncă şi o relaţie de familie. Odată ajunse în Capitală, victimele ar fi fost cazate în locaţii stabilite de lider şi ar fi fost obligate să practice prostituţia în folosul celor patru. Pentru a le controla, suspecţii ar fi folosit acte de violenţă fizică şi psihică, iar unul dintre ei ar fi simulat o relaţie sentimentală cu una dintre tinere, inducându-i ideea că face un serviciu „familiei”.

La data de 3 martie, poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare în Bucureşti, unde au găsit una dintre victime, căreia i-au oferit asistenţă şi adăpost de urgenţă. De asemenea, au ridicat documentele de identitate ale celeilalte victime, telefoane mobile, bijuterii, înscrisuri, carduri bancare, bani şi alte mijloace de probă. Cei patru suspecţi au fost reţinuţi şi urmează să fie prezentaţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dâmboviţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Materialul probator administrat a relevat faptul că liderul grupului, împreună cu un alt membru, ar fi recrutat, în anul 2021, și respectiv 2022, două persoane vătămate, ambele aflându-se într-o vădită stare de vulnerabilitate (situații familiale dificile, beneficiare ale unor măsuri de protecție în cadrul D.G.A.S.P.C.) și, sub pretextul oferirii unui loc de muncă și dezvoltării unor relații care le-ar fi creat sentimentul apartenenței la o familie, le-ar fi convins să se stabilească în București, după care le-ar fi obligat, inclusiv prin acte de violență fizică și psihică, să practice prostituția în folosul persoanelor cercetate.

Atribuțiile în interiorul grupului infracțional organizat ar fi fost clar determinate, liderul stabilind locațiile în care victimele ar fi fost cazate și ar fi practicat prostituția, ceilalți membri promovând pe diferite site-uri anunțuri de servicii sexuale, asigurând supravegherea și colectarea sumelor obținute din activitate infracțională. De asemenea, unul dintre cercetați, simulând o relație sentimentală, ar fi indus în eroare una dintre persoanele vătămate, determinând-o și, în acest mod, să accepte practicarea prostituției, creându-i convingerea că astfel face un serviciu „familiei”.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, la data de 3 martie a.c., în municipiul București, a fost depistată una dintre persoanele vătămate, căreia reprezentanții unei fundații specializate i-au oferit asistenţă completă şi adăpost protejat de urgenţă victimelor traficului de fiinţe umane. De asemenea, au fost descoperite și ridicate documentele de identitate ale altei persoane vătămate, telefoane mobile, bijuterii, înscrisuri și carduri bancare, o sumă de bani în lei, precum și alte mijloace de probă”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmariti-ne pe Google News