NOUTATI

Crizantema de aur 2023: Festivalul Național de Interpretare și Creație a Românței se întoarce la Târgoviște!

Între 19 și 21 octombrie 2023, orașul Târgoviște va fi gazda celei de-a 56-a ediții a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Românței „Crizantema de aur”. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și reprezintă unul dintre cele mai așteptate festivaluri muzicale ale anului.

Cinematograful Independența va fi în centrul atenției timp de trei zile, găzduind concursul de interpretare și creație, precum și o serie de concerte speciale și evenimente dedicate marii tradiții a romanței. Organizat neîntrerupt din anul 1968, acest festival a devenit un reper pentru iubitorii acestui gen muzical.

Tema aleasă pentru ediția din acest an este „Romanța este dor”, o sărbătoare a melodiilor inconfundabile și a versurilor care răsună în sufletul românilor. Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18:00 și vor fi transmise integral și în direct de TVR 2 și TVR Craiova. De asemenea, seara de gală va fi transmisă și de Radio România Antena Satelor, oferind astfel ocazia nenumăraților fani ai romanței de a urmări evenimentul în timp real.

Programul festivalului va avea o structură complexă, cuprinzând concursuri de interpretare și creație, precum și concerte tematice. În cadrul concursului de interpretare vor participa 16 concurenți din România și Republica Moldova, selecționați în urma a 6 preselecții regionale și 1 preselecție online. Aceștia vor avea prilejul să demonstreze talentul și pasiunea lor pentru romanță în fața unei juriu de specialitate.

În paralel, se va desfășura și concursul de creație, unde 10 creatori vor prezenta romanțe în primă audiție, selectate în urma unei preselecții naționale riguroase. Juriul, format din reprezentanți ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova și Societății Muzicienilor Români „Armonia” din Ucraina, va avea sarcina de a evalua și premia cele mai originale și emoționante creații.

Gala laureaților va avea loc în a treia zi a festivalului, o seară plină de bucurie și aplauze pentru cei mai talentați interpreți și compozitori de romanțe. Pe parcursul celor trei seri, vor avea loc și microrecitaluri și medalioane omagiale dedicate celor mai cunoscuți compozitori de romanțe: Ciprian Porumbescu, Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu și Sabin Păutza. Aceste momente vor fi o încântare pentru iubitorii de muzică clasică și vor adăuga o notă de prestigiu evenimentului.

Pentru a pune în valoare noile generații de interpreți și compozitori de romanțe, festivalul va incluși și două concerte speciale: „Tinerețea Romanței” și „Seniori ai Romanței”. Aceste spectacole vor aduce în fața publicului artiști de marcă din România, Republica Moldova, Franța, Germania, Ucraina și Qatar, oferind astfel o varietate de stiluri și interpreți remarcabili.

Pe lângă concertele și concursurile de interpretare și creație, festivalul va include și evenimente editoriale și lansă