În contextul evoluţiei alarmante a consumului de droguri în rândul minorilor, autorităţile române au propus o serie de măsuri preventive și de intervenție.
Într-un efort comun, ministerele Sănătății și Educației discută posibilitatea de a implementa teste anti-drug pentru elevii care prezintă comportamente suspecte, însă acestea nu vor avea loc în școli, ci în centre specializate. Această decizie va fi luată numai cu acordul părinților, în încercarea de a proteja întimitatea și drepturile elevilor.
În cazul în care testele de droguri se dovedesc a fi pozitive, elevii și familiile acestora vor beneficia de consiliere psihologică. Aceste măsuri fac parte din strategia propusă de experții din Ministerul Sănătății pentru a combate consumul de narcotice în rândul minorilor.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat necesitatea unei abordări cuprinzătoare pentru limitarea acestui flagel social. Trebuie să trecem de la întrebarea „unde testăm” la discuția despre ceea ce face fiecare instituție implicată pentru a limita consumul de droguri. În domeniul educației, acest lucru include pregătirea cadrelor didactice pentru a fi capabile să identifice semnele consumului de droguri și colaborarea cu specialiști din diferite domenii pentru a-l preveni.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a sugerat realizarea testelor anti-drog într-un centru specializat, evitând astfel stigmatizarea și discriminarea în mediul școlar.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat gravitatea situației la nivel european, traficul de droguri înregistrând o creștere îngrijorătoare. România se află pe trei mari rute globale ale traficului de droguri, fapt care intensifică lupta împotriva acestui fenomen în țară.
Toate cele trei ministere lucrează împreună pentru a dezvolta un plan de intervenție în școli, cu scopul de a preveni și reduce consumul de droguri în rândul elevilor. „Este o prioritate pe care mi-am asumat-o încă de la începutul mandatului”, a adăugat Predoiu.
Ancheta procurorilor în cazul tragediei de la Vama Veche a ridicat semne de întrebare cu privire la eficacitatea măsurilor actuale de prevenire și combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor. În acest context, noile strategii de intervenție și colaborarea interinstituțională reprezintă o speranță pentru societatea românească, care își dorește un viitor mai sigur pentru cea mai tânără generație.