NOUTATI

Târgoviște langa Turnul Chindiei. O poveste a ciorbei de burta, adusa de turci si imbunatatita de „noi”.

Târgoviște, capitala Țării pe vremea lui Mircea cel Bătrân, a devenit cadrul perfect pentru a descoperi gustul autentic al bucătăriei românești. În recenta ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, difuzată joi, 2 noiembrie, realizatoarea Camelia Moise a dezvăluit secretele preparării delicioasei ciorbe de burtă, împrumutată din bucătăria turcească și adaptată gusturilor românești.

Ca orice călătorie în lumea gastronomiei, echipa emisiunii a început în inima orașului Târgoviște, care se mândrește cu istoria bogată și frumusețea sa arhitecturală. Cu Curtea Domnească și Turnul Chindiei ca puncte de reper, străzile orașului demonstrează că istoria este palpabilă în fiecare colț.

Diferența dintre ciorba de burtă turcescă și cea românească constă în adaptarea rețetei originale la gusturile românești. În ciorba de burtă românească, au fost adăugate oțetul, legumele, zarzavatul și oasele de vită cu măduvă pentru a-i accentua consistența și a obține un gust mai bogat. Pentru o consistență cremoasă se pot folosi și oasele de vițel. Dacă ciorba de burtă devine asemănătoare cu o piftie când se răcește, este un indiciu că au fost folosite oase de vită cu măduvă. Alte ingrediente adăugate în plus față de rețeta originală includ usturoiul, smântâna și ardeiul iute.

“Curtea Domnească este cunoscută, despre Turnul Chindiei și despre întreg ansamblul domnesc se știu multe lucruri, dar despre Târgoviștea medievală, despre arhitectura și stilul caselor, astăzi, se știe mai puțin. Și, faptul că ai explorat lucrurile mai puțin știute, cred că face ca privitorul să simtă gustul de a veni aici! Târgoviștea își recapătă unitatea, sesisez și eu lucrul acesta, și unitatea asta este legată de identitate. Pe măsură ce oamenii descoperă valorile acestor locuri, simt, natural, să caute cea mai bună versiune din ei. Chiar dacă n-o mărturisesc, că nimeni nu o să spună asta: știți, eu caut să fiu cel mai bun! Dar, așa se comportă. Asta, dintr-o nevoie interioară și, cred eu, chiar dacă nu o mărturisesc, pentru că speră, ca cei plecați să se întoarcă. Și, să aibă de ce să se întoarcă! Aici este o vibrație puternică, de natură istorică, culturală, pentru care merită să vii și să te simți bine!”

a spus scriitorul Sorin Diaconescu

Iar în această călătorie prin timp și savoare culinară, ciorba de burtă a devenit vedeta ediției. Inspirată de bucătăria turcă, dar adaptată gusturilor românești, această mâncare a devenit un adevărat simbol al bucătăriei autohtone. Cu oțet, legume proaspete, zarzavaturi și oase de vită cu măduvă, ciorba de burtă impresionează prin gustul său unic și consistența irezistibilă. Pentru a-i aduce un plus de aromă și iuțime, se adaugă usturoi, smântână și ardei iute.

“Este un anumit iz al urbei, un anumit lucru, care-i adună și îi apropie pe oamenii de-aici, un anume tip de mentalitate. Eu am rămas foarte surprinsă, în momentul în care domnul director al Liceului „Bălașa Doamna” mi-a povestit despre părinții copiilor, care știu că trebuie să își aducă copiii la liceul de artă, pentru că viața lor, cumva, culturalizându-i, va fi cu totul alta! E foarte important!”,

explică Camelia Moise, realizatoarea „Istorii de bun gust”

„Despre ciorba de burtă trebuie să spun că turcii, în perioada marilor expansiuni militare, aveau o mulțime de ciorbari (așa se numeau cei care găteau doar ciorbă, un preparat despre care se știa că îi pune pe picioare pe cei răniți). Locul de preparare al ciorbei se afla chiar lângă corturile în care erau tratați răniții”,

spune Camelia Moise.

Însă călătoria în lumea gustului autentic românesc nu s-a oprit doar la gustare. Echipa emisiunii a avut privilegiul de a explora Târgoviștea medievală, de a descoperi arhitectura și stilul unic al caselor, amprenta meșterilor italieni care au populat orașul în trecut. Casele cochete și operele de artă arhitecturală te poartă într-o călătorie fantezistă prin timp, în care poți simți pulsul istoriei și vibrația culturală.

Târgoviște se remarcă și prin spiritul unit al comunității sale. Părinții copiilor din oraș înțeleg importanța culturii și încurajează micuții să urmeze drumul către liceul de artă, conștienți că acest pas le va schimba viața într-un mod minunat. Identitatea și valorile autentice ale locului adună oamenii și îi motivează să caute mereu cea mai bună versiune a lor într-o comunitate frumoasă și plină de surprize.

Astfel, călătoria în Târgoviște devine mai mult decât o simplă explorare a istoriei și bucătăriei. Este o călătorie în descoperirea unei vibrații puternice, a unei identități care îți îmbrățișează sufletul și te lasă să te simți acasă. Este locul în care gustul autentic al tradițiilor culinare locale se îmbină armonios cu frumusețea și misterul istoriei pe străzi.

Așadar, dacă ești în căutarea unei experiențe autentice, Târgoviște este destinația perfectă pentru tine. Vino și descoperă cultura, istoria și gustul autentic al ciorbei de burtă, simbolul gustului românesc într-un oraș plin de farmec și surprize!