Dezlegarea la peste este o ocazie speciala pentru cei care tin post, de a se bucura de un aliment sanatos si gustos, care simbolizeaza prezenta Mantuitorului in Biserica. Pestele este bogat in proteine, acizi grasi omega-3, vitamine si minerale, si poate fi preparat in multe moduri delicioase. Iata 10 mancaruri cu peste accesibile si usor de facut, pe care le puteti incerca in zilele de dezlegare la peste:
- File de peste prajit cu garnitura de rosii scazute si cartofi prajiti (Mfarakeh) – o reteta libaneza simpla si savuroasa, care se potriveste cu orice fel de peste alb.
- Peste „Scandarani” – o reteta greceasca aromata, care consta din peste intreg sau file, copt la cuptor cu rosii, usturoi, masline, capere si oregano.
- Ciorba de peste taraneasca – o ciorba consistenta si gustoasa, care se face cu peste proaspat sau afumat, legume, zarzavat si bors.
- Rulouri de peste cu vinete – o reteta rafinata si eleganta, care se face cu file de peste subtire, umplut cu vinete coapte si branza tofu sau vegetala, si servit cu sos de rosii.
- Peste crocant – o reteta rapida si usor de facut, care se face cu file de peste pane in pesmet sau fulgi de porumb, si prajit in ulei incins.
- Parjoale de peste – o reteta ideala pentru copii, care se face cu carne de peste tocata sau pasata, amestecata cu ceapa, patrunjel, pesmet si condimente, si modelata in chiftele prajite sau coapte.
- Supa de peste si fructe de mare (Seafood chowder) – o supa cremoasa si satioasa, care se face cu lapte de soia sau cocos, faina, unt vegetal, ceapa, morcov, telina, cartofi, peste si fructe de mare congelate sau proaspete.
- Supa crema de praz cu peste (Sopa de alho porro com peixe) – o supa portugheza delicata si aromata, care se face cu praz fiert in supa de legume sau de peste, pasat cu smantana vegetala sau iaurt grecesc de soia, si servit cu bucati de peste fiert sau afumat.
- Tocana de peste (Caldeirada de peixe) – o tocana consistenta si gustoasa, care se face cu diferite tipuri de peste intreg sau taiat bucati, cartofi felii, ceapa, usturoi, ardei gras, rosii, vin alb si ierburi aromatice.
- Ardei umpluti cu peste – o reteta clasica si populara, care se face cu ardei grasi curatati de cotor si seminte, umpluti cu un amestec de orez fiert, carne de peste tocata sau pasata, ceapa calita, marar si condimente.
Speram ca aceste retete va vor inspira sa gatiti mancaruri delicioase cu peste pentru Dezlegarea la Peste. Pofta buna!