NOUTATI

Ce trebuie să ştii despre Lăsatul Secului 2023 şi Postul Crăciunului: când încep, cât durează şi ce tradiţii se respectă

Lăsatul Secului 2023 este ziua în care credincioşii ortodocşi se pregătesc pentru Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile de abstinenţă şi rugăciune. Postul Crăciunului 2023 începe pe 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

De Lăsatul Secului 2023, care are loc pe 14 noiembrie, oamenii se adună la masă cu familia şi prietenii şi se bucură de ultimele preparate din carne şi produse lactate. După această zi, urmează o dietă strictă, bazată pe legume, fructe, cereale şi peşte.

Lăsatul Secului 2023 este marcat şi de o serie de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri străvechi, care au scopul de a proteja casa şi familia de rele şi a aduce belşug şi sănătate. Printre acestea se numără:

Dezinfectarea vaselor de lut şi lingurilor de lemn cu cenuşă, pentru a le curăţa de grăsime şi a le pregăti pentru post.
Aşezarea oalelor cu gura în jos, pentru a împiedica intrarea bolilor şi necazurilor în casă.

Împărţirea de alimente pentru sufletele celor morţi, pentru a le asigura odihna veşnică şi a le atrage binecuvântarea.
Organizarea şezătorilor, unde femeile se adună să coasă, să ţeasă, să cânte şi să povestească, pentru a păstra vie tradiţia populară.

De Lăsatul Secului 2023, se mai spune că dacă pieptul găinii este mare şi gras, iarna va fi geroasă, iar dacă este mic, iarna va fi blândă. Acesta este un semn al vremii care urmează.

Urmariti-ne pe Google News