Deși este considerată cea mai buna, acea parte nu trebuie consumata. Poate duce la orbire sau chiar mai grav.
Țuica este o băutură tradițională românească, obținută prin distilarea fructelor fermentate. În multe sate, oamenii își fac singuri țuica, folosind cazane și alambicuri. Dar există un secret pe care nu toți îl cunosc: primele picături de alcool care ies din cazan sunt foarte periculoase.
Aceste picături, numite „fruntea”, au o concentrație foarte mare de alcool, peste 72%. Unii cred că acest alcool este de o calitate superioară, dar specialiștii avertizează că nu ar trebui să fie consumat niciodată.
Motivul este că „fruntea” conține alcool metilic sau metanol, o substanță toxică care poate provoca orbire sau chiar moarte.
Alcoolul metilic se formează la începutul procesului de distilare, când temperatura cazanului este de 78 de grade Celsius.
Pentru a evita riscurile, cea mai bună soluție este să se folosească o sondă termometrică și să se elimine primele picături de alcool. Astfel, țuica va fi mai sigură și mai gustoasă.