NOUTATI

Ce pericole ascunde țuică fiartă la cazan. Partea care nu se consuma și de ce?

Deși este considerată cea mai buna, acea parte nu trebuie consumata. Poate duce la orbire sau chiar mai grav.

Țuica este o băutură tradițională românească, obținută prin distilarea fructelor fermentate. În multe sate, oamenii își fac singuri țuica, folosind cazane și alambicuri. Dar există un secret pe care nu toți îl cunosc: primele picături de alcool care ies din cazan sunt foarte periculoase.

Aceste picături, numite „fruntea”, au o concentrație foarte mare de alcool, peste 72%. Unii cred că acest alcool este de o calitate superioară, dar specialiștii avertizează că nu ar trebui să fie consumat niciodată.

Motivul este că „fruntea” conține alcool metilic sau metanol, o substanță toxică care poate provoca orbire sau chiar moarte.

Alcoolul metilic se formează la începutul procesului de distilare, când temperatura cazanului este de 78 de grade Celsius.

Pentru a evita riscurile, cea mai bună soluție este să se folosească o sondă termometrică și să se elimine primele picături de alcool. Astfel, țuica va fi mai sigură și mai gustoasă.